Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МИНЕРАЛБАНК ОСТАНА В ИСТОРИЯТА

След десет месеца битка с институциите Емил Кюлев сложи ръка върху фалиралата МИНЕРАЛБАНК. На 12 февруари 2001 г. сделката бе одобрена от Софийския градски съд. Сега РОСЕКСИМБАНК ще прибави към активите си и тези на фалиралата МИНЕРАЛБАНК. Същевременно в.БАНКЕРЪ научи, че се търси име за новото образувание, което ще бъде избрано чрез специален конкурс.
До две седмици служителите на РОСЕКСИМБАНК трябва да поемат управлението на активите на МИНЕРАЛБАНК, за да могат в срок да платят на нейните кредитори. Договорът за покупката на фалиралата кредитна институция предвижда те да получат от РОСЕКСИМБАНК 20.5 млн. лева. Според Закона за банките плащането на сумите трябва да започне от 14 март 2001 г. - 30 дни след решението на съда, като купувачът може да се договаря с всеки кредитор за разсрочено плащане.
Председателстваната от Емил Кюлев кредитна институция ще погаси всички задължения на МИНЕРАЛБАНК по 2000 сметки на граждани и фирми - за над 13.83 млн. лева. Около 65% от тази сума трябва да бъде преведена на НЕК, Фармация АД и Експомед ЕАД. Електрическата компания трябва да получи над 5.95 млн. лв., фармацевтичното дружество - 1.95 млн. лв., а Експомед ЕАД - около 1.05 млн. лева. Сред финансовите среди се коментира, че Емил Кюлев се е договорил с трите дружества за разсрочено плащане на вземанията им. Така че незабавно ще изплати дължимите суми на останалите 1997 лица, които възлизат на 4.88 млн. лева. Освен това на финансовите институции кредиторки на МИНЕРАЛБАНК ще бъдат върнати около 6.67 млн. лева.
РОСЕКСИМБАНК ще наследи от фалиралата кредитна институция около 10 млн. лв. по сметки. По този начин Кюлев и неговият екип хем ще почнат да се издължават на кредиторите, хем ще имат достатъчно време, за да продадат изгодно част от сградите на МИНЕРАЛБАНК и да съберат някои от вземанията й.
Между големите длъжници на купената от РОСЕКСИМБАНК фалирала кредитна институция са Плама, Инжстрой, Витоша 47, Атлас Лизинг, Стамбули Ентерпрайсиз, пловдивското дружество Инварт, в което акционер е и Хърсев и Ко, и една дузина предприятия, чиито вземания Инварт е трябвало да събира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във