Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мина времето на недоверие между политиците и банките

S 250 2357f2e1 7b78 4b47 83ff 6a5811f15b8a

Асоциацията на банките в България отбеляза Денят на банкера с тържествена церемония, провела се в столицата на 6 декември. Приветствия към присъстващите отправиха председателят на браншовата асоциация Петър Андронов, министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев. 

"Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред е 19% и е сред 10-те най-добри в Европа. Да, делът на лошите кредити още е висок, но е само 7% - петият в Европа. Покритието на активите ни е пак в 10-те най-добри в Европа. Възвращаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвращаемост на активите 1,7 срещу 0,5 - втората най-добра в Европа", отбеляза Петър Андронов. 

"Ако искаш дълъг политически път трябва да осигуриш стабилност - фискална, данъчна, дългова, банкова и валутна. Без тези неща няма дълъг политически мандат", каза Андронов, подчертавайки, че министърът на финансите и премиерът Бойко Борисов са оценили важността на тези фактори. 

В отговор министър Горанов заяви, че гледа на всяка част от финансовата инфраструктура като на партньори, а не като на нещо, което трябва да бъде регулирано.

"Мина времето, когато имаше подозрения между политиците и банките, поне в България. Част от политическата класа търси противопоставяне межди кредитополучателите и кредиторите като лесен ресурс за популизъм", заяви Владислав Горанов.Той допълни, че банките у нас са минали такъв тип тестове, какъвто по думите му останалите банкови системи в Европа трудно биха издържали. Припомняме, че шест от банките  в страната бяха подложени на повторен преглед на качеството на активите и стрес тест.

"Веднага след това цената на вашия бизнес нарастна многократно. И това стана не само заради оценките на  кредитните агенции, но и заради това, че когато си загубил рязко доверие и успееш да го възстановиш бързо става ясно, че има хора, разбиращи как се прави бизнес и които заслужават да бъдат част от вътрешния кръг на  европейската инфраструктура", отбеляза Горанов.

В заключение управителят на БНБ определи, изминаващата година като трудна, но и успешна.

"Годината беше трудна, поради общата несигурност, свързана с външната среда - проблемите в световната търговия, забавянето на  световната икономика и отражението, които тези процеси имаха върху паричната политика", обясни Димитър Радев. Той допълни, че очевидно тази среда на несигурност и ниски и отрицателни лихви е сериозно предизвикателство за всички, работещи в този сектор.

"Годината беше успешна заради добрите резултати. Те са свързани и с повишената кредитна активност, която подкрепя икономическия растеж, печалбата се увеличава, а лошите кредити намаляват. Основните индикатори като капиталова адекватност и ликвидност остават над средните за Европейския съюз", каза Димитър Радев и определи като забележителни резултатите на банковата система.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във