Банкеръ Daily

Финансов дневник

Милиардерите в САЩ за първи път плащат по-ниски данъци от работниците

Данъчните облекчения на американския президент Доналд Тръмп на стойност 1,5 трилиона долара, наричани вече "чудото на средната класа", са довели до това, че милиардерите плащат по-ниски данъци от работническата класа за първи път в историята, твърди нова книга, цитирана от "Гардиън".

През 2018 г. най-богатите 400 семейства в САЩ са плащали осреднен данък от 23%, докато налогът на най-бедната част от американските домакинства е бил 24,2 на сто, изчисляват икономистите от Калифорнийския университет в Бъркли Еманюъл Саез и Гейбриъл Зукман в новата си книга "Триумфът на несправедливостта".

Данъците за богатите намаляват от десетилетия. През 1960 г. 400-те най-богати семейства са плащали данъци от 56%, които до 1980 г. са паднали до 40 на сто. Намаляването на данъците от страна на Тръмп, което е най-големият му законодателен успех, обаче се оказва преломен момент.

Благодарение на противоречивия му данъчен пакет най-богатите 0,1% от американските домакинства получават данъчно облекчение от 2,5%, което прави ставката им по-ниска от тази на 50-те процента американци с най-ниски доходи.

"Това е революционна промяна и най-големите печеливши ще са обикновените американски работници, тъй като ще се открият много нови работни места, компаниите ще се конкурират за американските работници и заплатите ще достигнат нива, каквито не сте виждали от много години", заяви Тръмп през септември 2017 г., когато се бореше да прокара данъчния си законопроект.

Данъчните облекчения обаче не доведоха до осезаемо засилване на икономическия растеж, наемането на работници забави темповете си, а нарастването на доходите не беше впечатляващо, твърдят икономистите. Междувременно държавният дефицит е нараснал до 1 трилион долара.

Изчисленията на Саез и Зукман, които преди са работели с френския икономист Тома Пикети, взимат предвид не само федералните данъци върху доходите, но и щатските, местните и корпоративните данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във