Банкеръ Daily

Финансов дневник

Милиардерите по света са загубили 388 милиарда долара през 2018 г.

Богатството на милиардерите е намаляло с 388 милиарда щатски долара през 2018 г., след пет години растеж. Причините са силна нестабилност на долара и волатилност по фондовите пазари. Това се посочва в доклад, публикуван в петък от швейцарската банка UBS и международната мрежа от консултантски компании PricewaterhouseCoopers (PwC).

Подчертава се обаче, че ситуацията в различните региони на света не е еднаква. Азия регистрира спад в богатството на милиардери "след пет години съществен растеж, по време на който богатството им се утрои". В същото време в Америка той леко нарасва през последната година.

Като цяло, въпреки глобалната корекция от миналата година, общото състояние на милиардерите сега е повече от една трета (34,5%) по-високо отколкото преди пет години, твърдят авторите на изследването. По-конкретно американските милиардери, чиито бизнес интереси са в технологичния сектор, постигнаха по-голям успех миналата година от предприемачите, работещи в други области на икономиката, посочват още авторите на доклада.

Според един от топ мениджърите на UBS - Джоузеф Щадлер "бумът на милиардерите от последните пет години е подложен на естествена корекция". "По-силният долар, съчетан с по-голямата несигурност на фондовите пазари в тежка геополитическа среда, създава условия за този спад", отбелязъл той. "В същото време е ясно, че бизнесът на милиардерите продължава да процъфтява," обяснил Щадлър. "Милиардерите създават и управляват бизнес, който надхвърля фондовите пазари по отношение на ефективността", заключил той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във