Банкеръ Daily

Финансов дневник

Михайловски: Невъзможно е показателите на КТБ да се влошат в толкова кратки срокове

Преди да се направи пълна оценка върху икономиката, не бива да се взема крайното решение за съдбата на Корпоративна търговска банка. Това заяви  директорът на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски.
 
Той бе категоричен пред БНР, че е невъзможно показателите на здрава банка да се влошат в толкова кратки срокове преди специалния надзор. "Специалната информация казваше, че има около 2% лоши кредити. При този анализ, който представят одиторите, той е около 80%", каза Михайловски.

"Още няма пълна яснота колко предприятия и хора ще пострадат при ликвидация на банката. Трябва да бъде направен такъв анализ: И да се реши кое е по-малкото зло, защото тук вече говорим за спасяване. В смисъл да се намери вариант за по-малки загуби за държавата", заяви той.

"При всички положения при повишаване на риска, се повишават и лихвите. А ние, между другото, присъдихме рейтинг на България 3В – и тенденция негативна. Една от основните причини да бъде тенденцията негативна е именно във финансовата система. Т.е. при повишаване на риска, разбира се, че се повишават и лихвените проценти по кредитите", заключи Михайловски.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във