Банкеръ Daily

Финансов дневник

Microsoft обяви програма за обратно изкупуване на акции за 40 млрд. долара

Съветът на директорите на Microsoft обяви тримесечно увеличение на дивидентите, като едновременно с това обяви и програма, позволяваща обратното изкупуване на собствени акции на стойност до 40 млрд. долара. В сравнение с предходното тримесечие, тримесечният дивидент е нараснал с 11%, или с 5 цента, достигайки стойност от 0,51 долара за акция, информират западни медии.

Горепосочената програма за обратно изкупуване на акции не е първият път, когато Microsoft разрешава обратното изкупуване на акции за такава сума. Освен това програмата може да бъде прекратена по всяко време, тъй като няма определена дата на изтичане. През предходната фискална година, която приключи на 30 юни, компанията изкупи обратно акции за 19 милиарда долара. В момента книжата на технологичния гигант достигат цена от 138,52 долара за акция, отчитайки лек спад в часовете след това съобщение.

От Microsoft определиха и датата за следващото годишно събрание на акционерите - 4 декември, няколко дни преди изплащането на дивидентите за това тримесечие. Подобно на предишните срещи ще се проведе и 30-минутна сесия за въпроси и отговори с акционерите.

Акциите на компанията поскъпнаха с 36% от началото на тази година досега, а пазарната ѝ капитализация остава над 1 трилион долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във