Банкеръ Daily

Любомир Дацов:

Мярката държавата да плаща 60% от заплатата в компаниите под риск е адекватна

Любомир Дацов

Мярката от страна на държавата да плаща 60% от заплатите на засегнатите от вируса бизнеси е много правилна и абсолютно адекватна. Такава е практиката в повечето европейски държави. Важен е обаче механизмът, по който се разпределя тази подкрепа. Това каза финансовият експерт и бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов по Нова телевизия.

По неговите думи абсолютен приоритет на държавата трябва да са инвестициите в здравеопазването и запазването на работните места.

"За много страни по света кризата вече е не само здравна, а и икономическа", посочи Дацов, коментирайки начина на Испания да се справи с коронавируса. "Както е модерно да се казва, ние сме в самоизолация. Истерията в Испания е много по-малка, независимо, че бройката на заболелите и жертвите е много по-голяма от тази у нас. Посланията, които се изпращат към испанското общество и степенуването на целите, са малко по-различни от тези в България. Призивите са всеки човек да се чувства спокоен и да бъде максимално щастлив“, обясни финансистът.

Той подчерта, че испанците също се опитват да държат хората вкъщи, но залагат много и на образованието по темата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във