Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МФИ "Джобс" навършва 10 години

Търговските банки затегнаха кредитните стандарти и условията за получаване на финансиране. Причината е тривиална - коронакризата. В задачата сега се пита към кого да се обърнат начинаещите предприемачи, когато кредитните институции са все по-скептични към техните идеи.

Добра алтернатива за тях е Микрофинансиращата институция "Джобс", която предлага две програми специално за стартъпи, освен другите си кредитни продукти. Интересът е главно към секторите иновации, търговия и производство, но земеделските производители също могат да разчитат на бизнес кредити, кредитна линия с гаранционно покритие по COSME и мостови кредит срещу субсидия.

Освен това през злощастната за бизнеса пролет на 2020 г. МФИ „Джобс“ предложи и финансова подкрепа на фирмите, засегнати от пандемията COVID-19. Продуктът е по програма EASI на Европейския инвестиционен фонд и се радва на засилен интерес. До момента са отпуснати 84 кредита за над 3 700 000 лв., от които 30% са за пострадали от кризата стартиращи фирми. Средният размер на заемите е 43 000 лева. От ЕИФ дадоха одобрението си за двойно увеличаване на лимита за експозиция към клиент, който досега беше 25 000 евро по тази програма.

Историята

През 2020-та Микрофинансиращата институция "Джобс" празнува 10 години от създаването си. Дружеството е основано през 2010 г. и е продължение на Програма JOBS – съвместен проект на Програмата на ООН за развитие, МТСП и МИЕ, действала между 2000 и 2009 г., с основна цел насърчаване на заетостта.

Създаването на институция за микрофинансиране към ББР дава възможност натрупаните финансови средства по програма JOBS в размер на около 6 млн. долара да бъдат използвани дългосрочно на револвиращ принцип.

Прощъпулникът на МФИ „Джобс“ е през 2011 г. с четири лизингови схеми, насочени към микро- и малки предприятия, земеделски производители, занаятчии, кооперации и самонаети лица. С годините дружеството става известно с това, че протяга ръка към стартиращите фирми без биография. Дава на прохождащите в бизнеса безценната психологическа и финансова подкрепа, за да заявят своя бранд и мястото си на пазара.

Новият ръководител

Символично, отбелязващата 10-а годишнина от създаването си микрофинансираща институция има нов шеф - Ивана Цанева.  Тя  е възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград и магистър по счетоводство и контрол. Голяма част от кариерата й преминава в Пощенска Банка. През 2015 г. оглавява първия за банката специализиран център „Банкиране на малък бизнес“, а от 2018 г. заема позицията регионален мениджър. След като работата с малкия и среден бизнес бележи целия професионален път на Цанева, логично от пролетта на 2020 г. тя става изпълнителен директор и зам.-председател на Съвета на директорите на „Джобс“.

"ДЖОБС продължава да се разширява в различни посоки"

„Вземането на решение кого да финансираш изисква опит, бърза математика и голяма сензитивност. Когато решаваш да подкрепиш даден бизнес, ти реално навлизаш в живота на предприемача и косвено влияеш дори на семейството му“, казва Ивана Цанева.

Тя сподели, че в институцията предстои въвеждането на нов комплексен софтуер, който ще автоматизира целия кредитен процес от кандидатстването до усвояването на кредита. 

"ДЖОБС продължава да се разширява в различни посоки – наемаме още персонал, разработваме нови продукти", разказва Цанева. 

По думите й до 2025 година се очаква глобалният пазар за микрофинансиране да достигне 313.7 милиарда щатски долара, което показва значимостта на микрофинансирането като двигател за борба с бедността и развитието на всяка икономика.“

В момента „Джобс“ подготвя апликация по пилотен проект на ЕИФ за услуги за развитие на бизнеса („BDS Pilot“ или „Pilot“) за 1 милион евро. С тези средства допълнително ще се предоставят бизнес обучения на бежанци и мигранти, които трябва да помогнат за тяхното финансово и социално включване. Целта е да се стимулира предприемачеството сред тези уязвими групи, поставени пред сериозни изпитания при създаването и развитието на бизнес далеч от своята родина.

 


МФИ ДЖОБС стана член на най-голямата международна мрежа от микрофинансиращи дружества


Микрофинансиращата институция „ДЖОБС“ стана член на най-голямата международна мрежа от микрофинансиращи дружества – Microfinance Centre (MFC). Така дъщерното дружество на Българската банка за развитие ще може да използва ноу-хау на над 70 организации, опериращи в сферата на микрофинансирането, както и да тества нови подходи за подобряване на финансовите си услуги. 

Чрез опита на партньорите си в мрежата МФИ „ДЖОБС“ ще може да подобри дигитализирането на кредитния процес, обучението на сегашните си и бъдещи клиенти относно различните финансови инструменти, както и в имплементирането на разработения Кодекс за добри практики.

Центърът за микрофинансиране обединява 113 организации (от които 77 микрофинансиращи институции) от 36 страни от Европа и Централна Азия, които предоставят финансови услуги на почти 2 млн. микро компании и хора със свободни професии. Основната мисия на организацията е да допринася за намаляването на бедността и развитието на човешкия потенциал чрез насърчаване на социално ориентиран и устойчив сектор за микрофинансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във