Банкеръ Daily

Финансов дневник

МФ предлага да се запази 9% ДДС за някои стоки и услуги

Министерството на финансите предлага удължаване на срока за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги. Предложението на министерството е тази отстъпка да важи до "прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка". Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане. 

Преди година парламентът взе решение като антикризисна мярка да намали от 20 на 9% налога за хотели, ресторанти, бебешки стоки и книги. Сега МФ лансира и "разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалената ставка."

Очаква се в следващото Народно събрание и партиите да се включат със свои предложения за диференциране на ставката. В 46-ия парламент "Има такъв народ" внесе законопроект, който предвиждаше ДДС за доставката на плодове и зеленчуци да бъде намален на 9% вместо сегашната ставка от 20 на сто. Според изчисления на бившия финансов министър Асен Василев обаче това ще струва на хазната почти 170 млн. лв. под формата на по-малко приходи от ДДС.

Вероятно БСП отново ще лансира своя проект за намаляване на ДДС на 9% за лекарствата. Трябва да се има предвид и че Министерството на здравеопазването предложи намаляване на ставката на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък – това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ.

Първото служебно правителство на ген. Стефан Янев обмисляше също така идеята да запази въведеното намаление на ДДС от 20 на 9% за заведенията, но само за картовите и банкови плащания. Неотдавна ресорният министър Стела Балтова каза, че текат дискусии, но има принципно съгласие от финансовото ведомство. Туристическият бранш обаче приема тази идея на нож. Като поставя искането намалената ДДС ставка да се запази безусловно.

Когато за последно бе отворена темата за данъчни отстъпки в парламента се стигна до извод, че загубите за хазната от диференцирането на ставките могат да бъдат компенсирани с оптимизацията на разходите за администрацията – 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал в министерствата. Другият вариант е увеличение на концесионните такси за добив на суровини, плажове и други обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във