Банкеръ Daily

Финансов дневник

МФ оповести физически лица, свързани със закона "Магнитски"

Министерството на финансите публикува списък с хората, които попадат или могат да попаднат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на американското финансово министерство върху български физически и юридически лица по закона "Магнитски".

По този закон бяха санкционирани бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, обвиняемият бизнесмен Васил Божков и Илко Желязков, зам.-председател на бюрото за контрол на СРС-тата.

В новия списък попадат майката на Пеевски - Ирена Кръстева и братя Найденови - бившите съдружници на Божков. В списъка е и бизнесменът Александър Тумпаров, бивш член на Надзорния съвет на ПФК "Левски", на когото бе наложена рекордната гаранция от 1,5 милиона лева. Тумпаров беше шестият обвиняем за участие в организираната престъпна група, за която специализираната прокуратура твърди, че е помогнала на хазартния бос Васил Божков да избегне плащането на над 559 млн. лв. такси за лотарийни игри. Заедно Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на "Еврофутбол".

Фигурират и други двама приближени на Божков - Георги Попов и Борис Бекяров.

Разширеният списък, който Министерството на финансите публикува във вторник, включва физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква „б“ от РМС № 441, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“. Списъкът е съставен на базата на информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441, и обхваща периода от 2016-та до 2021 година.

Лицата, включени в списъка, са „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“. Участвали са в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 „а“.

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във