Банкеръ Daily

Финансов дневник

МФ обжалва отказ на прокуратурата да разследва харчове на АПИ

Министерството на финансите ще обжалва получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по внесения от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството сигнал за неправилно разходвани средства от Агенция "Пътна инфраструктура".

Сигналът беше подаден в прокуратурата от министрите Асен Василев и Виолета Комитова още в края на юли 2021 година. Ще припомним, че сигналът е за допълнителни ангажименти по договори, възложени от АПИ. При одобрен бюджет на Пътната агенция за текущ ремонт и поддръжка за 2021 година в размер на 382 милиона лева, тя бе възложила дейности на стойност близо 2.9 милиарда лева, предупредиха тогава Василев и Комитова. Около половината от тях са за 2021 г., а останалите - за 2022 и следващите години.

Сега от финансовото министерство посочват, че един от аргументите на прокуратурата за отказ от наказателно производство е, че: "в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба".

"Позицията на Министерството на финансите е, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2.9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ", се посочва още в съобщението на финансовото ведомство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във