Банкеръ Daily

Финансов дневник

МФ: Над 8 млрд. лв. са раздадени "ин хаус" за няколко години

С оглед големия обществен интерес Министерството на финансите публикува списък на договорите на стойност над 1 млн. лв., сключени от публични предприятия с доставчици на строителство, стоки и услуги за периода 01.01.2019 г. – 30.04.2021 година. Общата сума на договорите, сключени след проведена обществена поръчка, е 11,505 млрд. лв. без ДДС, а на договорите, сключени без обществена поръчка, чрез т.нар. „ин хаус“ възлагане е 8,087 млрд. лв. без ДДС.


СПИСЪК С ДОГОВОРИТЕ


В допълнение, както "Банкеръ" вече писа, позовавайки се на данни, изнесени от служебния финансов министър Асен Василев, държавата е похарчила почти 4 млрд. лв. по обществени поръчки, в които е имало само един участник за периода 2019 - април 2021 година. 

Частните фирми, получили най-големи средства чрез превъзлагане на дейности, след като държавно дружество се е домогнало до пари от бюджета по схемата "ин-хаус" са Автомагистрали Хемус" АД, "ГБС-Инфраструктурно Строителство" АД, "Хидрострой" АД и "Грома Холд" ЕООД.

Тези фирми са получили договори за общо 2.3 млрд. лева. Договорите са сключени с държавното дружество "Автомагистрали", очевидно за строителството на магистрала "Хемус". 

Според изложеното от Асен Василев, общините са възприели порочната практика на държавата за неефективно изразходване на бюджетни средства, тъй като и при разходите на местната власт се забелязват договори без обществена поръчка. В данните, изнесени от Василев, също са видими концентрациите на разходваните средства в определени фирми, както и поръчки само с един участник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във