Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мерките за подпомагане на бизнеса не са достъпни достатъчно бързо

Мерките за подпомагане на микро, малките и средните предприятия в кризата с коронавируса не са достъпни за бизнеса достатъчно бързо. За това предупреди Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес.

Например - мярката за безвъзмездно финансиране, която е отворена от днес, ще помогне на съвсем малък кръг от компании, смята експертът. В същото време очакваните безлихвени кредити до 300 000 лева, гарантирани от Банката за развитие, все още не са достъпни, коментира Негулова пред националното радио.  

По думите й е необходимо да се разработят нови инструменти, които да могат да подпомогнат малките компании по региони, защото разликите са много съществени.

"Много от бизнесите трудно ще рестртират. Трябва да се търсят и облекчения по отношение на правния режим - за втори шанс", допълни още Негулова. Тя уточни, че разчита на по-голяма "чуваемост" от страна на държавата към проблемите на малкия и среден бизнес.

По думите й Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е един от най-добрите партньори на малкия бизнес и трябва да бъде държавна агенция и да може да се превърне в междуведомствен координатор на всички, "които имат някакви ресурси за подкрепа на бизнеса", защото в момента това ставало на парче.

От 14 май микро и малките предприятия могат да кандидатстват за безвъздмездно финансиране от 3 хил. до 10 хил. лева. Подаването на заявление се извършва изцяло по електронен път, а предложения се приемат до 16:30 часа на 15.06.2020 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Facebook logo
Бъдете с нас и във