Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мерките на Тръмп във фокуса на инвеститорите

Възможното огласяване през настоящата седмица на подробности за икономическите мерки на Доналд Тръмп се очаква да бъде във фокуса на инвеститорите в САЩ и Европа, смятат анализатори от "Капман Холдинг". По-специално очакванията са за насочени в областта на стимулиране на икономическата активност в страната, включително чрез намаляване на данъците.

На този фон в петък се предвижда да бъдат оповестени и предварителните данни за ръста на БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо третото. Според прогнозата, показателят ще е 2,2%, при стойност от 3,5% за предходното тримесечие. Макар че има известно забавяне, американски анализатори смятат, че БВП на САЩ продължава за поддържа добро темпо на ръст.

Предварителните данни за ръста на БВП на Великобритания за четвъртото тримесечие на миналата година се очакват на 26 януари с повишен инвеститорски интерес не само в Европа. Прогнозата сочи съвсем леко забавяне – 2,1% ръст на БВП на годишна база при предишна стойност от 2,2 процента и 0,5% на тримесечна база при стойности от 0,6% година по-рано. Европейски анализатори смятат, че нарастването на БВП на Великобритания за 2016 г. като цяло ще се окаже по-високо от очакванията предвид Brexit, но през 2017 г. ще има забавяне. 

В случай че действителните стойности на темпа на БВП на САЩ и Великобритания надминат прогнозните и особено предходните, то това ще се смята за положителен сигнал от инвеститорите и има вероятност да повлияе на борсовите индекси в посока нагоре, се посочва в анализа на "Капман Холдинг".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във