Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕРКИТЕ НА БНБ СВАЛИХА ЦЕНАТА НА БЪРЗИТЕ ПАРИ

Основният лихвен процент за ноември, който се определя от сделките на междубанковия пазар, сключени през октомври, е 5.72% годишно и е на най-високото си ниво от 11 февруари 1998 година насам. В сравнение с октомври 2008-а, когато бе 5.38%, той се е покачил с 0.34 процентни пункта. Така или иначе базата, върху която банките определят лихвите по левовите си кредити, се е повишила. За мнозина може би това изглежда странно, тъй като именно през октомври БНБ облекчи режима за формиране на минимални задължителни резерви с цел именно да намали цената на междубанковото финансиране, а оттам да спре и нарастването на лихвите. На пръв поглед обаче резултат няма. Но това не е съвсем така. Ще припомним, че БНБ предприе мерките в края на октомври, когато средната лихва по еднодневните междубанкови депозити бе достигнала 6.37%, а през повечето от предишните дни на месеца тя се движеше между 5.7 и 5.9 процента. При това положение напълно логично е дори и след мерките, въведени през последните дни на октомври от БНБ, които доведоха до намаляване на лихвата по еднодневните депозити до 5.1%, основният лихвен процент за ноември да е по-висок от този за предишния месец. Очаква се обаче цената на еднодневните междубанкови депозити през ноември да варира около 5.5 - 5.6 процента. Ако това се сбъдне, основната лихва ще спре да расте, а нищо чудно още през декември да отбележи известно намаление.
Във всеки случай факт е, че предприетите от БНБ мерки за облекчаване на режима за заделяне на минимални задължителни резерви се отрази благоприятно на междубанковия пазар. Статистическите данни показват, че кредитните институции са извадили от сметките си в БНБ около 1 млрд. лв. и явно са ги вложили в по-доходоносни операции, а част от тях със сигурност са влезли на междубанковия пазар. Благодарение на това насищане с пари лихвата по еднодневните депозити падна до 5.08% на 3 ноември, а през следващите три дни се покачи и стигна до 5.60 процента. При тези движения, както вече казахме, едва ли ще има по-нататъшно поскъпване на левовите кредити, но и намаление не може да се очаква.
Ако БНБ прецени, че икономическата ситуация изисква поевтиняване на заемите, тя ще трябва да предприеме нови мерки за облекчаване на режима на минималните задължителни резерви. Според някои банкери, за да паднат лихвите по заемите, е необходимо цената на еднодневните депозити трайно да се задържи под 5 процента. За да стане това обаче, на пазара трябва да се влеят поне още 1 млрд. лева. А подобна ликвидност може да влезе вече само чрез намаляване на резервите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във