Банкеръ Daily

Финансов дневник

Меркел и Макрон започват реформа в еврозоната

Еврозоната ще има отделен бюджет от този на Европейския съюз. Съгласие по този въпрос постигнаха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. 

Това е първата точка, от която ще започне реформата във валутния съюз.

Съгласие между двете най-мощни държави в еврозоната има и за създаването на Европейски валутен фонд (подобен на МВФ). Той ще замени настоящия Европейски механизъм за стабилност, въведен през 2012 г. заради кризата. ЕВФ ще подпомага членките на валутния съюз при затрудения. Освен това лидерите на Германия и Франция решиха, че придвижването към европейски банков съюз може да се осъществи само ако индивидуалните банкови рискове бъдат намалени.

Меркел съобщи след преговорите, че са постигнали споразумение с Макрон за създаване на бюджет на еврозоната, който ще има за цел увеличаване на инвестициите. Според нея този ход също ще насърчи икономическа конвергенция между страните членки във валутния съюз. "Отваряме нова глава", обяви канцлерът на Германия. По думите й реформата в еврозоната е най-сложният въпрос на провежданите между тях преговори.

От своя страна Макрон заяви, че новият бюджет на еврозоната ще бъде реален и ще има годишни приходи и разходи. Той разкри, че бюджетът ще започне да действа от 2021 година. Още много работа трябва да бъде свършена за бюджета от министрите до края на годината, продължи той и поясни, че бюджетът ще помага на държави членки при трудности. Макрон спести подробности за другите мерки с аргумента, че тепърва ще се водят разговори с останалите членки на еврозоната. 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са се разбрали и по темата с миграцията в ЕС. 

"Искаме солидарност между държавите по мигрантския въпрос", коментира Меркел и допълни, че са постигнали съгласие с Макрон да намалят незаконната имиграция.

Европейският съюз се нуждае "от европейски отговор на предизвикателството с миграцията" с "по-голяма капацитет" за наблюдение на границите и създаване на механизъм за по-голяма "солидарност" в ЕС и извън съюза, призова пък Макрон.

Очевидно консенсус е постигнат и за намаляването на еврокомисарите, които в момента са 28. Това стана ясно от изказванията след срещата в замъка Мезеберг край Берлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във