Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мераци и слухове за наследника на Искров

След отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и свикването на новото Народно събрание, в публичното пространство отново се завъртя една от най-горещите теми през последните месеци - оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров и вероятните негови наследници.

Неофициалната среща между Искров и премиера Бойко Борисов във вторник засили спекулациите по темата.

Миналата седмица министърът на финансите Владислав Горанов също намекна за необходимостта от промени в ръководството на БНБ, а преди ден председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова призова БНБ да поеме своята отговорност за кризата с КТБ.

В края на октомври самият Искров заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за КТБ и след сформиране на стабилно управляващо мнозинство. Това би трябвало вече да е факт.

Според някои публикации в медиите, основните претенденти за креслото на Иван Искров са трима, чийто представи за управлението на банковите кризи обаче, са коренно противоположни. Като наследник на гуверньора се спряга бившият председател на Сметната палата Валери Димитров. През последните пет месеца той бе един от основните защитници на тезата "ЗА" спасяването на Корпоративна търговска банка и бе член на т.нар. Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ. Заедно с колегите си от работодателските и бизнес организации, Димитров се опитваше да убеди БНБ и управляващите, че фалит на КТБ е най-лошото решение за страната.

Пред "БАНКЕРЪ" Валери Димитров отказа да коментира каквото и да било по този въпрос.

Говори се, че на стола на Искров може да седне и подуправителят на БНБ Калин Христов, който ръководи управление "Емисионно". За него се знае, че поддържаше категоричната позиция на Централната банка по отношение на КТБ, а именно, че няма шанс тя да бъде спасена. Освен това се говори и че, именно Христов е настоявал за банкова ваканция на консултациите при президента Росен Плевнелиев през лятото. Христов не бе открит за коментар.

Още през юли месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Калин Христов за управител на БНБ и поиска оставката на целия управителен съвет на БНБ, заради проблемите с КТБ. По-късно обаче, той се отказа от намерението си.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев също се спряга за вероятен наследник на Искров. Той ясно и категорично е заявявал позицията си за оздравяването на КТБ и дори се ангажира да свика Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС), пред който поиска управителят на БНБ Иван Искров да представи визията и плана на централната банка за оздравяването на КТБ.

Шефът на регулатора бе на мнение фалит на КТБ ще има незабавен ефект върху данъкоплатците и подчерта, че в случая с КТБ отговорност носи БНБ, която е надзорният орган. Председателят на КФН също изрази мнение, че българското законодателство трябва да бъде променено така, че да позволява гъвкавост в решаването на подобни ситуации като тази с КТБ.

В интервю за БНТ от началото на месеца Мавродиев не даде конкретен отговор на въпрос на водещия дали е възможно да бъде номиниран за управител на БНБ. Той не отрече, че се познава с водещи членове на ГЕРБ, но и припомни свои противоречия с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Днес Мавродиев не отговаряше на мобилния си телефон.

Очаква се съвсем скоро самият Искров да сложи край на спекулациите кога точно ще подаде оставка и кой ще бъде неговият заместник. Това обаче едва ли ще се случи преди Народното събрание да приеме на второ четене актуализацията на държавния бюджет и да разреши поемането на нов държавен дълг.

Преди всичко обаче, изборът на новия гуверньор ще има огромно значение за бъдещето на банковия сектор в България, тъй като всеки един от кандидатите за поста, има коренно различна философия за управление на БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във