Банкеръ Daily

Финансов дневник

Менте посредниците са неизтребими

Нелегалната инвестиционна дейност у нас продължава с пълна пара и няма сила, която може да я спре. Всички усилия на Комисията за финансов надзор, икономическа полиция и съдилища удрят на камък. Разкритите менте инвестиционни посредници, принудени да прекратят дейността си, или най-безцеремонно отказват да изпълнят разпореждането или пререгистрират фирмата под друго име.

В края на 2018 г.Софийският районен съд спря достъпа до 40 сайта, които предоставят инвестиционни услуги в България, без да имат право на това. Решението бе по искане на Комисията за финансов надзор. Разпореждането на съда бе публикувано на 2 ноември, след като доставчиците имаха 72 часа да преустановят достъпа до интернет страниците си, но не го направиха.  Към момента около половината от тези 40 сайта са прекратили дейността си, но останалите пак работят „под вънкашност чужда и под име ново“. 

Рискът, ако клиент се довери на менте-посредник, обаче е голям. Парите там не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите. Често не се знае къде отиват средствата и дали изобщо се инвестират. Твърде вероятно е и фирмата да е фантом. Голяма част от собствениците на споменатите 40 сайта са чуждестранни юридически лица, регистрирани и установени в офшорни зони. Но под различна форма отделните интернет платформи правят аналогия с опериране, собственост, банкови сметки или друг белег от България.

Установено е, че дружествата, собственици или управляващи споменатите интернет страници, не притежават лиценз за предоставяне на услуги по инвестиционно посредничество, издаден от КФН, нито са предоставяли нотификации от друг национален компетентен орган на държава  член на ЕС за предоставяне на услуги на базата на единния европейски паспорт.

Всъщност битката с менте посредниците на българския инвестиционен пазар не е от вчера. От няколко години Комисията за финансов надзор публикува списък с имената на такива фирми. Междувременно обаче броят им набъбна от десетина на стотина. Естествено тези имена се предоставят на Икономическа полиция и на ДАНС, но досега кой знае какъв ефект няма -  двете структури  се оплакват, че нямат необходимия административен капацитет, за да проведат съответните разследвания. Затова пък жалби, колкото щеш.

Мошениците непрекъснато местят централите си, отказват да подписват договори с техните клиенти, пазят се от използването на официални формуляри...Стигна се до там надзорът да прибягва до "тайни клиенти", които да "ползват" схемите на инвестиционните посредници, работещи без лиценз у нас, и после да докладват наблюденията си на надзора.  

Проблемът се усложнява от обстоятелството, че менте посредниците обикновено не идват в България директно да открият офис и да си назначат служители. Те използват местни посредници, с които сключват неясно какви договори, и които им търсят лапнишарани за инвеститори. Съветът е преди да проведете дори и предварителен разговор с "посредник", погледнете има ли го в списъка на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, получили лиценз - той е общодостъпен на интернет страницата на КФН.

За да се затвори кръгът около посредниците менте, е необходимо да се направи и трета стъпка. След като се знаят имената на посредниците, а сега се публикуват и сайтовете, които ги захранват с клиенти, както и платформите, през които ги крадат, сега е ред да бъдат "опитомени" и кол центровете. Те са другия много важен канал за доставка на свежа кандидат-инвестиционна плът. Защото методът на търговия в повечето случаи е телефонен маркетинг. От легално придобити или крадени бази данни се набират произволни номера и започва упорито убеждаване как хората правят грешката на живота си, като не играят на борсата в сътрудничество с един прекрасен консултант, който дава мило и драго за тях.

КФН заяви, че работи по тази тема и примката около врата на този незаконен бизнес щяла да се затегне до крайност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във