Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕНИДЖЪРСКИТЕ РЕДИЦИ В БУЛБАНК ОРЕДЯВАТ

Докато политиците треперят кой от тях ще влезе в парламента, банкерите се разхвърчаха по всички посоки. Сензацията на седмицата, която мениджърите обсъждат не по-малко разгорещено от предизборната надпревара, е оттеглянето на Момчил Андреев от БУЛБАНК.
Добре охраняваната тайна е известна на всички служители в банката, но от пресслужбата й препоръчаха този въпрос да бъде зададен на отдела за Връзки с обществеността на УниКредито Италиано - собственик на 85.2% от БУЛБАНК, тъй като освобождаването на Андреев било в правомощията на надзорния съвет на банката, който се контролира от италианците.
Но Вивиана Вестручи от отдела за Връзки с обществеността в италианската централа поясни за БАНКЕРЪ, че не е успяла да разбере дали Момчил Андреев напуска БУЛБАНК, въпреки че звъняла по този въпрос в София.
На питането на в.БАНКЕРЪ дали наистина се оттегля от банката Андреев, който в момента е в отпуска, отговори кратко: Не коментирам. БУЛБАНК има пресцентър и той дава информация. Така се завъртяхме в омагьосания кръг.
Според източници на БАНКЕРЪ раздялата на Андреев с БУЛБАНК ще е по взаимно съгласие и официално ще се състои в началото на юли тази година.
Новакът в управителния съвет на БУЛБАНК се присъедини към него през март тази година, идвайки от Райфайзенбанк (България) където бе изпълнителен директор близо три години. Но веднага се сблъска със силните съпротивителни сили на колектива, който трудно приема чужди тела в организма си.
Някои банкери коментират, че Андреев не е успял да се адаптира към обстановката в БУЛБАНК и водещия я екип. Временно изпълняващият длъжността председател на управителния съвет Луиджи Ловалио свири първа цигулка по волята на новия мажоритарен собственик УниКредито. Останалите членове на мениджърския екип - Димитър Атанасов, Кирил Калинов, Кирил Стефанов и Станислав Георгиев, просто плуват в свои води, тъй като от години животът им преминава по етажите на БУЛБАНК. Някои от тях работят в нея от самото й създаване и познават механизма й до последното винтче. В тяхната компания Момчил Андреев бил като чужд сред свои.
Във финансовите среди упорито се говори, че Андреев щял да се върне в управителния съвет на Райфайзенбанк (България). Неотдавна и тя преживя поредния вихър по върховете, разделяйки се с председателя на управителния й съвет и изпълнителен директор Джон Харис. На председателския пост веднага бе назначен Йохан Йонах, но в мениджърския екип на банката остана едно вакантно място. Твърди се, че Андреев е в много добри взаимоотношения с Йонах, когото познава от доста време, а с бизнеса на Райфайзенбанк (България) пък е на ти. Ако към него прибави и наученото по време на краткия престой в БУЛБАНК - кой знае, блудният син може да се окаже добре дошъл.
В подкрепа на това са и твърденията, че Андреев се ползва и с благоразположението на председателя на надзорния съвет на кредитната институция Хебрерт Степич, който е един от влиятелните хора в Райфайзен Централ Банк - собственик на Райфайзенбанк (България).
Австрийците се подготвят за участие в търговете за продажба на БИОХИМ и ЦКБ и ако успеят да спечелят поне един от тях, ще разширят съществено операциите си в България.
Освен с Момчил Андреев, през тази година, БУЛБАНК ще се раздели и със своя доайен Димитър Атанасов, за когото се говори, че ще излезе в пенсия. Атанасов е живата история на БУЛБАНК. Той работи в нея от създаването й през 1964 г. като Българска външнотърговска банка, преминал е през всичките етажи на администрацията й, за да се издигне до висшия й мениджмънт. След като БУЛБАНК бе купена от УниКредито и Алианц през ноември миналата година, Димитър Атанасов остана като изпълнителен директор. На него бе поверена отговорността за администрацията й.
През май БУЛБАНК се раздели и с началника си на отдел Кредитиране Ангел Геков. В нея той е от 1996 г., а преди това отговаряше за кредитите в Стопанска банка. Сега Геков отива на работа в РОСЕКСИМБАНК, на която ще съдейства за разширяване клиентелата й.
За оголените мениджърски позиции в БУЛБАНК спешно ще се търсят хора. Финансисти са на мнение, че италианците ще се опитат да намерят заместник на Андреев до юли, когато той ще я напусне. Но практиката е показала, че намирането на подходящи за БУЛБАНК мениджъри съвсем не е лесна работа. И до момента УниКредито не може да избере наследник на Чавдар Кънчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във