Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕНИДЖЪРСКИЯТ ЕКИП НА ЦКБ СЕ РОДИ СЪС СКАНДАЛ

Членовете на надзорния съвет на Централна кооперативна банка влязоха в остър конфликт при избора на управителен съвет на кредитната институция. Председателят на надзора Панчо Иванов e предложил кооперативната банка да има шестчленен мениджърски екип, в който да влязат по двама представители на основните акционери на ЦКБ - Банковата консолидационна компания, Централния кооперативен съюз и Корпоративна банка. Идеята на Иванов подкрепила и надзорничката Рада Христова. Подуправителката на БНБ Емилия Миланова, която временно представлява Банковата консолидационна компания в надзорния съвет на ЦКБ, обаче рязко се е противопоставила на това.
Според Миланова няма никаква логика Корпоративна банка и Фининвест, които притежават общо около 15% от ЦКБ, да вкарат в управителния й съвет толкова свои представители, колкото ще имат по-големите акционери - БКК, която притежава 32.78%, и ЦКС - собственик на 23.45% от капитала на банката.
Панчо Иванов, който е и председател на ЦКС, и Рада Христова - представляваща интересите на Корпоративна банка и на Фининвест, не са приели аргументите на Емилия Миланова. При последвалото гласуване с 2:1 гласа надзорният съвет на ЦКБ е взел решение в мениджърския й екип да влязат кандидатите на БКК Георги Константинов и Иво Горанов, избраниците на кооперативния съюз Александър Воденичаров и Ивайло Дончев, както и представителите на Корпоративна банка и Фининвест Генади Табаков и Валерия Антонова.
Сред избраните членове на управителния съвет на ЦКБ безспорно най-голям интерес предизвикват хората на Корпоративна банка и на Фининвест. Както в. БАНКЕРЪ писа в миналия си брой, Генади Табаков бе изпълнителен директор на НЕФТИНВЕСТБАНК, откъдето бе освободен в средата на юли 2001 година.
Валерия Антонова пък е известна като синдик на фалиралата Стопанска банка. През юли 2000 г. тя бе купена от сегашната СИБанк, а Антонова бе назначена за директор на софийския й клон. Сега тя е приела предложението на Корпоративна банка да я представлява в мениджърския екип на ЦКБ и вероятно ще получи длъжността изпълнителен директор, докато Генади Табаков ще бъде само член на управителния съвет.
Документите за регистрация на новия мениджмънт ще бъдат внесени в съда едновременно с тези на надзорния съвет на ЦКБ. Това ще стане, след като съветът на директорите на БКК назначи свой постоянен представител в надзора на кооперативната банка. Той ще бъде определен на заседание на директорския борд на консолидационната компания, което вероятно ще се проведе в първите дни на август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във