Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕНИДЖЪРСКА ДРАМА РАЗТЪРСВА ЦКБ

Тенчо Тенев напуска управителния съвет на кооперативната банка

Тримата основни акционери на Централна кооперативна банка - Банковата консолидационна компания, ЦКС и Корпоративна банка, вече са определили представителите си в управителния съвет на кредитната институция. Номинираните от БКК мениджъри са сегашният изпълнителен директор Георги Константинов и Иво Горанов - главен юрист на банката. От мениджърското кресло се е отказал главният изпълнителен директор на банката Тенчо Тенев. Причините, които той е изтъкнал пред БКК за оттеглянето си, са неясната акционерна структура на банката и опасенията му, че част от собствениците й ще оказват натиск върху него. Тенев пое ръководството на ЦКБ през юли 1999 г. от Стоян Александров.
Председател на надзора в ЦКБ сега е шефът на кооперативния съюз Панчо Иванов. Неговият избор за членове на управителния съвет на банката се е спрял на Александър Воденичаров - дългогодишен член на съвета на директорите на ЦКБ, и на директора на централния клон на банката Ивайло Дончев.
Най-любопитна е номинацията на Корпоративна банка за член на УС на кооп-трезора. За тази длъжност ще бъде предложен Генади Табаков, който миналата седмица бе освободен от управителния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК.
ЦКБ е в твърде деликатна ситуация - нерегистриран надзорен съвет, неодобрен и неработещ управителен съвет и акционери, които са обявили намеренията си да продават. БКК, която притежава 32.78%, и Корпоративна банка, която държи 9.7% от акциите, търсят купувач за своите пакети. Между кандидатите са ЕВРОБАНК, Първа инвестиционна банка и РОСЕКСИМБАНК. Ако сега Генади Табаков бъде избран в управителния съвет на кооперативната банка, това ще даде нова храна за коментари, че НЕФТИНВЕСТБАНК се стреми да сложи ръка на ЦКБ. Всъщност подобен ход напълно съвпада с идеята за обединение на българските банки, която бе прокламирана от председателя на надзорния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК Митко Събев.
Утвърждаването на управителният съвет на ЦКБ засега ще чака, тъй като съдът първо трябва да регистрира членовете на надзорния й съвет. Според юристи, това може да е проблем, ако БКК не излъчи свой представител в него. Съветът на директорите на консолидационната компания, който заседава на 17 юли, отложи този въпрос за следващото си събрание. Мотивите са били, че трябва да се изчака назначаването на нов финансов министър, с който да се консултира изборът на представител на БКК в надзора на кооперативната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във