Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мениджърите на "Дойче банк" отказват част от бонусите си

Кристиян Севинг

Главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиян Севинг - и екипът му от банковия изпълнителен борд взеха нетрадиционното решение да се откажат от незначителна порция от премиите си за 2021-а, с което да покажат, че поемат част от отговорността за неправомерното използване на приложения за съобщения в най-големия германски кредитор. 

Всеки от десетте члена на висшия банков мениджмънт ще "прежали" по 75 хил. евро от определените допълнителни възнаграждения - жест, одобрен от надзорния съвет на институцията, твърдят запознати с въпроса лица. 

"Дойче банк" е сред няколкото финансови компании, които американските регулатори разследват заради използването на персонални приложения за съобщения, включително и на WhatsApp, от служителите. Тази практика, с която се заобикаля изискването на контролните органи банките да регистрират детайлно вътрешнофирмената комуникация, буквално разцъфтя по време на пандемията когато присъствените съвещания в повечето случаи бяха невъзможни.    

Доброволната стъпка на изпълнителните директори на германския кредитор е първата, поставена на обсъждане, след като през декември 2021-а "Джей Пи Моргън Чейз" се съгласи да плати глоба в размер на 200 млн. щ. долара, наложена от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси заради пропуска на кредитора да документира контактите на персонала и на мениджърите на личните устройства. Глобите са предупреждение за банките да засилят контрола и съхранението на документите. 

В средата на юни медиите съобщиха, че "Креди Сюис груп" е отстранила от позцията му бившия управляващ директор Антъни Контолеон заради използването на неоторизирани съобщителни услуги при комуникацията с клиенти. Контолеон е работил в швейцарската банкова група почти 28 години до обявяването на напускането му през април. "Ейч Ес Би Си" уволни валутен търговец след като вътрешно разследване доказа, че е контактувал с брокер чрез лично приложение. През последните месеци американските контролни органи направиха проверки в ред банки от Уолстрийт, включително в "Голдмън Сакс груп" и в "Ситигруп", заради използване на услугите на WhatsApp и на други подобни приложения.

Жестът на Севинг и компания обаче е направо символичен: въпросните 75 хил. евро, от които се е отказал шефът на "Дойче банк", са едва 1.4% от определения му бонус в размер на 5.2 млн. евро, който е част от пакета от възнаграждения за 8.8 млн. евро. Сред изпълнителните директори най-много "се е изръсила" Ребека Шорт, която е пожертвала 3% от премията си.

Запознати с въпроса източници твърдят, че решението на изпълнителния борд на германския кредитор не е свързано с неправомерната употреба на приложения, а е по-скоро "сигнал" към надзорния съвет, че поема отговорност за пропуските в управлението и в банковата култура. Според устава на "Дойче банк", "само одобрени от нея устройства за комуникация и приложения могат да се използват за изпълнение на банкови услуги или чрез имейли, чатове или други електронни съобщения". За да помогне за въвеждането в сила на тази политика, текстовите съобщения на мобилните телефони на кредитора са блокирани от години. "Дойче банк" използва приложение, наречено Movius, на телефоните на банкерите, което позволява на проверяващите екипи да следят повикванията, текстовите съобщения и разговорите по WhatsApp.    

През февруари обаче "Файненшъл таймс" разкри, че Севинг е разменил приятелски съобщения по WhatsApp с бизнесмен със спорна репутация, който вече не бил клиент на "Дойче банк". Шефът на кредитора е комуникирал и с един от едрите банкови инвеститори чрез приложението, твърди директно запознат с темата индивид. 

Използването на подобни услуги не е нетипично и за членове на надзорния борд. Председателят на банката - Паул Ахлайтнер - е обсъждал свързани с кредитора въпроси по WhatsApp. Имало е и случаи, в които дори членове на финансовите регулатори са се обаждали на изпълнителни директори на "Дойче банк" чрез текстови съобщения по канали, които не се следят. 

Досега официален коментар на тези свидетелства на добре информирани източници от банката и от Ахлайтнер няма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във