Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕНИДЖЪРИ РАЗМЕНЯТ ПОЗИЦИИ В БАНКА ДСК

Преди две години и половина, когато през ноември 2003-а унгарската ОТР (О Ти Пи) закупи 100% от акциите на Банка ДСК, вестник БАНКЕРЪ предупреди, че председателят на унгарската кредитна институция Шандор Чани е безкомпромисен по отношение на изпълнението на ангажиментите, поети от мениджърите, не допуска да му се противоречи и обича да прави чести смени във висшето ръководство на подчинените му структури. Месец след като ОТР стана собственик на Банка ДСК, в управителния съвет на българската кредитна институция настъпиха коренни промени. От нея бяха освободени изпълнителните директори Райко Карагьозов и Огнян Йорданов. На тяхно място бяха назначени Диана Митева и Георги Желев. Същата съдба бе подготвена и за Виолина Маринова, която като Райко Каргьозов е свързала цялата си професионална съдба с тази банка. Тя обаче остана в управителния съвет, тъй като Николай Марев - човекът, който Шандор Чани бе подготвил за неин заместник, не разполагаше с необходимата квалификация, за да стане член на УС.
Година след тези размествания председателят на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Красимир Ангарски се раздели със заемания от него пост. Този акт бе обяснен с многозначителното по взаимно съгласие. Неговото място зае именно Виолина Маринова, която вече близо година и половина оправдава оказаното й доверие. Това обаче не важи за Георги Желев, изпълнителен директор на Банка ДСК, който отговаряше за операциите и продуктите за граждани. На 26 април с официално съобщение Банка ДСК обяви, че той е освободен от заеманата от него длъжност по взаимно съгласие. Неговите задачи ще поеме сегашният изпълнителен директор, който отговаря за корпоративното банкиране Диана Митева. А шефът на Корпоративния център на кредитната институция Николай Борисов ще се занимава с обслужването на фирмите като прокурист.
Така собственикът на Банка ДСК продължава, чрез рокади в мениджмънта й, да поддържа висок градуса на конкуренцията за по-добро представяне. Според някои коментари Желев не е успял да се справи с поставените му от собственика задачи. На пръв поглед това изглежда странно, защото той е научен на дисциплина - до 1995 г., преди да започне работа във финансовия сектор, е бил офицер от Националната служба за борба с организираната престъпност и служител на РДВР в Бургас. При закупуването на Банка ДСК унгарците заявиха, че очакват известен спад в дела, който кредитната институция има на пазара за ипотечни и потребителски заеми. Така и стана - в края на 2003-а банката контролираше 50.1% от всички потребителски и 46.41% от всички кредити за граждани, обезпечени с имоти, а две години по-късно - в края на 2005 г., делът й в потребителските кредити вече е 42%, а в ипотечните - 29 процента. Налице е много сериозен спад, и то точно в сектора, за който отговаряше Желев. Тук обаче трябва да се има предвид, че все пак през 2005 г. Банка ДСК се превърна в най-голямата по активи кредитна институция у нас, което е голямо постижение за мениджърския й екип. Освен това, независимо от загубата на пазарен дял, в периода от края на 2003-а до края на 2005 г. потребителските заеми са се увеличили от 826.45 млн. до 1.75 млрд. лв., а ипотечните - от 172.33 млн. до 595.63 млн. лева. Този ръст съвсем не е малък, като се има предвид, че точно в този период БНБ въведе много жестоки ограничения върху кредитирането и по-специално върху това за гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във