Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МЕНИДЖМЪНТЪТ НА БИОХИМ ОСТАНА НЕПРОМЕНЕН

Очакванията за драматични рокади в управителния съвет на БИОХИМ не се сбъднаха. И въпреки че слуховете за тях обиколиха банките няколко пъти за по-малко от седмица, БАНКЕРЪ научи, че надзорният съвет на банката не е вземал подобно решение. Нещо повече, по традиция от последните години то първо трябваше да се одобри от съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, която е и основен собственик на БИОХИМ. На заседанието на борда на БКК на 14 декември 2000 г. обаче промени в мениджърския екип на банката въобще не са обсъждани. Такава точка дори не е съществувала в дневния ред. Управителният съвет на БИОХИМ се нуждае не от промени, а от попълване, тъй като през септември 2000 г. от него излезе Живка Сарачинова, която стана директор на софийския клон Възраждане на SG ЕКСПРЕСБАНК. До момента надзорният съвет на БИОХИМ не е назначил неин заместник в управителния съвет, въпреки че за вакантното място не липсват кандидатури. Една от тях е на Александър Попов - директор на софийския клон Батенберг на БИОХИМ.


Но темата със заместника на Живка Сарачинова явно е далеч по-безинтересна от слуховете за предстояща замяна на изпълнителния директор на банката Цветан Цеков, с колегата му от ЦКБ Тенчо Тенев, управлявал преди време БИОХИМ. За разлика от поговорките обаче, слухът като специфичен вид народно творчество обикновено се поддава на мутации. И според една от тях, изкристализирала в сряда - ден преди съвета на директорите на БКК, Цветан Цеков вече бил подал оставка и дори си събрал личните вещи от кабинета.


Не съм имал и нямам намерение да подавам оставка, заяви за в.БАНКЕРЪ Цеков още преди заседанието на съвета на директорите на БКК. Той по-скоро очакваше консолидационната компания да одобри предложенията за преструктурирането на дълговете на две фирми към банката, но отказа да назове имената им.


От свои източници в.БАНКЕРЪ научи, че една от фирмите е Кремиковци. Тя има да връща на БИОХИМ 7.9 млн. лв. (от тях 2.1 млн. лв. са неплатени лихви).


Изпълнителните директори на банката са се споразумели с шефовете на Кремиковци да върнат 900 хил. лв. при подписване на договора за преструктуриране на дълга и в рамките на пет месеца да изплати останалите 1.2 млн. лв. по неиздължени лихви (или общо 201 млн. лева). Едва след това банката ще намали главницата по задължението на Кремиковци с 450 хил. лв., а останалите 5.35 млн. лв. металургичният комбинат трябва да върне за две години, като през този период по дълга ще се начислява 9.5% лихва.


Разглеждането на това споразумение обаче съветът на директорите на консолидационната компания (основен собственик на БИОХИМ) отложи за следващо свое заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във