Банкеръ Daily

Финансов дневник

Менда Стоянова: Заплатите ще останат ниски, докато не постигнем по-висок растеж

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж, заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

По думите ѝ по-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта тя. „Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите инвеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване“, призна Стоянова, подчертавайки, че привличането на инвеститори е изключително трудно. „Има  сериозни инвеститори, които избират България, но е нужно време“, смята тя.

„Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лош“, каза още Менда Стоянова

Тя е уверена, че исканията за повече пари между първо и второ четене на бюджета ще бъдат  много. „БАН искат 15 милиона лева повече. Вече имах среща с председателя на БАН. Тези,  които не са толкова шумни - социалната сфера и културата, също имат нужда от  подкрепа. В сценичните изкуства нямаме протести, защото се направи реформа -  обвърза се държавното финансиране с продадените билети. Реформите в определени  сфери просто не се случват. А те трябва да произтекат от хората, които работят  там. Те трябва да се опитат да си реорганизират работата така, че да бъдат  по-ефективни“, каза още председателят на ресорната парламентарна комисия.

По отношение на евентуалния вот на недоверие срещу правителството Стоянова отбелязва, че основанията за него се позовават на фалшиви новини. „В това не виждам нищо лошо, щом опозицията се е организирала по определена тема“, каза още тя. Според нея обаче моментът не е подходящо избран,  имайки предвид предстоящото европредседателство.

„Заявката на ДПС срещу патриотите е стара, доста остър тон се получи  напоследък в диалога. Ескалира едно напрежение, което никому не е нужно.  Нормално е ДПС да иска да замести патриотите във властта. Но преди избори не  може. Ние ясно заявихме с преди миналите избори с кого бихме управлявали  и с кого не бихме управлявали. Ако трябва да преформатира управлението, не би  могло там да влезе някой друг. Разбира се, можем да управляваме в малцинство,  но това би могло да бъде само временно - това не е правителство, което би могло да води истинска политика. Навсякъде има и хора, които използват позициите си  за користни цели. Не бихме могли да го гарантираме в ГЕРБ. Но при такива случаи  първата стъпка е партията да се разграничи, втората - съответните органи да  кажат има ли нарушение на закона. Друг е въпросът дали досега някой е понесъл отговорност или не. Ние в ГЕРБ смятаме, че трябва да се носи и морална  отговорност. Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Дилян Добрев познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване.  Ясно и категорично казваме позицията си при всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове“, каза още Стоянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във