Банкеръ Daily

Финансов дневник

Менда Стоянова: Инвеститор възнамерява да налее 1 млрд. евро в КТБ

ГЕРБ дава още малко време на БНБ да спаси КТБ

"Ние искаме да дадем възможност, още малко, БНБ да си свърши работата." Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова след консултациите между ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичния фронт.

"През няколкомесечната квестура на БНБ върху КТБ, Централната банка отказа да изпълни текст в настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения", допълни Стоянова.


"Затова ние вчера решихме, че след като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни", обясни тя. Според нея управителният съвет на БНБ в противоречие на закона е дал указание на квесторите да осчетоводят данните по доклада на одиторските компании, който показва отрицателен капитал в размер на 4.2 млрд. лв.


"Утре, когато в пленарна зала разглеждаме доклада на БНБ и това решение, което вчера взехме в бюджетна комисия, ние ще го допълним и ще задължим БНБ в изключително кратък срок - в тридневен срок, три календарни дни, да представи пред бюджетна комисия и парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки за макроикономическия ефект и бюджета на държавата. Тогава можем да вземем нашето решение", заяви още Стоянова.

Според нея държавата не може и не трябва да си позволява оздравяване на КТБ с публични средства. "В никакъв случай няма да допуснем участие на публични средства в по-високи размери от тези, които биха били, ако се платят гарантираните влогове”, посочи още тя.

По думите й вариантите за преструктуриране на банката са различни. „Когато получим писмено предложение и план за преструктуриране, който включва или не включва участие на държавата, ще го анализираме и ще ви кажем нашето решение”, заяви още Стоянова.

Искаме да дадем време и шанс на този, който иска да налее пари в нашата банкова система, каза тя за решенията от вчера.


"В момента в България има инвеститор, той обикаля няколко пъти БНБ, Министерство на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма”, заяви Стоянова.


"Ние искаме да дадем време на този, който иска да налее пари в нашата банкова система – да не го изгоним. Да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират естествено с активното наше съдействие, по друг начин няма как да се реализира, да спасим банката. Да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните – да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия”, обясни Стоянова.

Тя допълни, че медиите са разтълкували решението на ГЕРБ по грешен начин. "Медиите отразиха: "ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ", посочи Стоянова и припомни, че решението на бюджетната комисия не е било гласувано само от ГЕРБ и ДПС, а също така и от АБВ, ББЦ и Патриотичния фронт. Само РБ и БСП са гласували против.

Тя определи като "смешни" спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ –ДПС.

"Ако ние управляваме с правителство на малцинството  означава, че ще търсим максимално широка подкрепа” , каза още Стоянова. Тя допълни, че ГЕРБ ще търси подкрепа за всяко смислено решение и от БСП, АБВ, РБ, ПФ и от всяка сила, която иска да подкрепи смислени решения за бъдещето на страната. "Ако продължавате да виждате в това една или друга скрита коалиция, толкова по-зле за България", добави тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във