Банкеръ Daily

Финансов дневник

Менда Стоянова: Има устойчив ръст при доходите

Има устойчив ръст на икономиката и ако в следващите години той се запази, българите ще си признаят, колкото и песимистични да са, че има напредък и в доходите, и в потреблението, и в начина на живот. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

"Да видим какво представлява нашата администрация, може ли да се оптимизира с нови технологии и тогава в рамките на същия фонд да се увеличат заплатите", коментира тя искането на КНСБ в бюджета за догодина да се предвидят допълнително 920 млн. лв. за увеличение на заплатите във финансираните от държавата дейности.

"В държавната и общинската администрация работят поне с 30% повече хора, отколкото са необходими. Те не създават по-добри услуги, а проблеми на бизнеса и на хората, оказват съпротива при въвеждането на нови технологии и така защитават местата си", посочи Стоянова. Именно това, по думите й, е и причината досегашните опити за механични съкращения в административните структури да не доведат до успех.

Тя разкритикува и парламентарната опозиция, която подобно на синдикатите предлага законопроекти, свързани с увеличаването на разходите, а не подкрепя правителствените мерки за увеличаване на приходите. Стоянова даде за пример гласуването в бюджетната комисия снощи. Тя се обяви против ограничението за плащане в брой на суми до 5000 лв. вчера на заседанието на бюджетната комисия. Финансовото министерство беше предложило ограничението да е десетократно - от сегашните 10 хил. лв. на 1000 лв. Парламентарната група на ГЕРБ предложи двукратно намаление на 5000 лв. И то обаче не е получило подкрепа в комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във