Банкеръ Daily

Финансов дневник

Менда Стоянова: БНБ прехвърли топката към правителството

"Българската народна банка (БНБ) прехвърли топката на държавата и правителството след като днес бе отнет лиценза на КТБ", заяви председателят на временна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя подчерта, че ще бъде спазен срокът за изплащане на гарантираните депозити.


"Гарантираните депозити са гарантирани от държавата, не от фонда. Всеки един такъв депозит ще бъде изплатен, защото държавата стои зад него. Фондът за гарантиране на влоговете е само инструмент на държавата. Тогава, когато този инструмент не е достатъчен, държавата влиза в своите функции. Няма основание, който и да било да се притеснява от това, че гарантираните депозити няма да бъдат изплатени. Има няколко начина, по които може да се попълни необходимата сума за изплащането им. Предприятията и фирмите, които имат разплащателни сметки, средства и обезпечения в банките, ще понесат определени загуби и няма начин това да не рефлектира не само върху техните работници, а и въобще върху цялата икономика", обясни Стоянова.


По отношение на загубите за икономиката в следствие на отнемането на лиценза на КТБ Стоянова заяви, че тепърва предстои това да се разбере.

Според Стоянова дори и да не се извърши планираната актуализация на бюджета, във фискалния резерв има достатъчно пари, които могат временно да се използват. Тя уточни обаче, че ако се случи така, средствата трябва много бързо, до края на годината, да бъдат възстановени, тъй като през месец януари имаме голям падеж.

Като приоритет пред новото правителство тя определи актуализацията на бюджета, която трябва да бъде разгледана ускорено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във