Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Менда и Кадиев биха Цонев на хазарт

Промените в Закона за хазарта, гласувани на второ четене на 19 декември, предизвикаха смут в пленарната зала и станаха повод за прекъсване на удълженото до 17 часа парламентарно заседание.


Депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Георги Кадиев от "Коалиция за България" в последния момент обърнаха наопаки промените в Закона за хазарта на вносителя им Йордан Цонев, които освен това бяха получили одобрението на бюджетната комисия.


Още от началото на парламентарните прения в четвъртък председателят на бюджетната комисия Цонев бе яростно атакуван от ГЕРБ-ерски депутати заради "опитите да се разшири приложното поле на хазартните игри". Вносителят беше добавил текст, според който хазартните оператори можеха публично да разгласяват "реда и начина за участие в игрите". Менда Стоянова обаче контрира тази добавка и защити тезата си, че трябва да отпадне. Мощен залп срещу Цонев отправиха депутатките от дясно Ирена Соколова и Ирена Коцева. Соколова се мотивира с дадни, че от 66 до 80% от децата от 12 до 17 години играят всеки ден игри под формата на хазарт. Според нея "Цонев се опитвал да направи хазарта още по-атрактивен за децата и социално приемлив за обществото. За да могат 61% от децата да са обладани от мисълта какво могат да си купят с печалбата, която гонят", завърши Соколова.


В реплика Цонев обясни, че става дума само за разширяване на информационното поле, а не за реклама. Колкото повече знаели участниците за правилата и условията на игрите, толкова повече се ограничавали условията за измама при тях. Ирена Коцева обаче не миряса. Тя изтъкна, че хазартът не е обичайна икономическа дейност, а крие огромни опасности за младото поколение. Към нея се присъедини и колежката й Милена Дамянова. Тя каза, че ако в света хазартната зависимост сред младите е 3-12%, то у нас била 30-35 на сто. Гласуване с почти пълно мнозинство отхвърли философията на Цонев по въпроса.


Атаката усили мощта си при гледането на новата глава в закона "Задължение за социално отговорно поведение".


Промените предвиждаха (по думите на Цонев такава била и практиката в ЕС) неправителственият сектор да се заеме с предпазване на младите хора от порока, с превенцията и лечението на хазартна зависимост, с провеждането на отговорна реклама и маркетинг, както и с бързо и ефективно разрешаване на спорове между организаторите и участниците в игрите. НПО-тата ще бъдат финансирани от хазартните фирми, а ще отчитат дейността си както пред тях, така и пред Държавната комисия по хазарта. Бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова скочи срещу промяната с два мотива. Според нея операторите ще си създадат свои НПО, които ще правят каквото им разпоредят хазартните босове или пък неправителствените организации ще рекетират хазартаджиите, като си поделят договорените суми. Затова Стоянова поиска пари да се дават не на НПО-та, а да се внасят в Държавната комисия по хазарта. Цонев възропта, че потенциалните вратички за неспазване на законите не може да определят законодателството. Неговите предложения бяха организаторите на онлайн залагания да внасят годишно поне 50 000 лв., казината - поне 10 000 лв., а всички останали не по-малко от 5000 лв. на произволни енджиота. Гласуваната с крехко мнозинство промяна (в полза на Стоянова) нокаутира за втори път ДПС депутата.


Депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев пък атакува Цонев направо в сърцето на данъчните промени. Той желязно мотивира предложението си да се запази сегашното облагане на наземния (офлайн) хазарт - 15% върху залозите, а само за онлайн игрите да се въведе облекчен режим - 20% върху разликата между залози и изплатени награди. Той се мотивира с това, че в противен случай хазната ще загуби със сигурност между 15 и 22 млн. лева. На критиките, че не може една дейност да се облага по два различни начина, той отговори, че има такива примери от ЕС, в Германия дори онлайн хазартът бил забранен.


И се започна чутовната битка Давид срещу Голиат. Цонев се опита да даде пример от живия живот. Според него действащите в момента два лицензирани онлайн оператори - тотото и ЕFBETна Васил Божков (той отказа да назове фирмата), ще бъдат абсолютно несправедливо свръхобложени с данъци за сметка на чуждите онлайн оператори.


Неочаквано народните представители подкрепиха предложението на депутата Георги Кадиев да се раздели облагането с данъци върху дейността на онлайн и офлайн хазарта. Предложението на депутата предвижда при офлайн хазарта да се запази облагането от 15 на сто върху всички залози. При онлайн залозите пък ще се въведе исканият нов режим - 20 на сто от разликата между залозите и изплатената печалба, плюс първоначална регистрационна такса.


Седемдесет и четири опозиционни депутати от ГЕРБ гласуваха "за" предложението на "червения" Кадиев и по този начин приеха неговите промени в Закона за хазарта.


Цонев поиска прегласуване, но и второто гласуване бе в подкрепа на Георги Кадиев. Решението бе посрещнато с бурни аплодисменти от дясната част на залата, където местата заемат народните представители от ГЕРБ. Колегите на Кадиев от БСП обаче никак не се зарадваха на решението. По адрес на Георги Кадиев бяха отправени доста остри реплики, а някои депутати очевидно едва сдържаха нервите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във