Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мексико проучва облагането с данъци върху онлайн покупките

Мексико води преговори за разширяване на данъка върху продажбите на чуждестранни онлайн бизнеси в страната, така че те да плащат справедлив дял от печалбите си на втората най-голяма икономика в Латинска Америка, заяви правителството, цитирано от Ройтерс. Това може да засегне компании като Amazon, Uber и Airbnb.

Мексико проучва облагането с данъци върху онлайн покупките, за да помогне за премахването на голяма разлика в приходите след промени в начина, по който държавната петролна компания Petroleos Mexicanos, или Pemex, допринася за правителствените приходи. Усилията за подобряване на слабото събиране на данъци в Мексико имат широка политическа подкрепа.

„Вече постигаме споразумения с тях (цифровите платформи)“, каза финансовият министър Артуро Ерера на пресконференция, обяснявайки, че правителството търси начин как да удържа данъка върху продажбите в Мексико на хай-тек компаниите. Той обаче не посочи фирмите, участващи в разговорите.

Amazon и Uber са отказали коментар, а услугата за стрийминг Netflix и компанията за наеми на жилища Airbnb не са отговорили на исканията за коментар.

В проектобюджета на Мексико за 2020 г., който Ерера обсъжда, се посочва, че цифровите платформи могат да прекъснат връзките си, ако не се регистрират пред местните данъчни власти.

Общото данъчно облагане в Мексико е най-ниското в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), включваща 36 държави. През 2017 г. то възлизаше на 16,2% като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), по-малко от половината от средното за ОИСР ниво.

Депутатът от опозицията Патриша Теразас, член на десноцентристката партия за национални действия и която оглавява финансовата комисия в долната камара на националния Конгрес, подкрепи цифровото данъчно облагане и заяви, че е ключово да се гарантира, че няма да има пропуски.

Бързият растеж на дигиталните платформи в Мексико наложи задължително да се постигне съгласие относно данъчната структура, подчерта Ерера, като отбеляза, че секторът представлява около 5% от икономиката. „Ще видим колко пари можем да внесем, ще бъдат няколко милиарда песо“, заключи финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във