Банкеръ Daily

Финансов дневник

Международните резерви на Русия са намалели до 583.4 млрд. щ.д.

Международните резерви на Руската федерация за седмица са намалели с 0.4% (или с 2.3 млрд. долара) и на 20 май възлизат на 583.4 млрд. долара, се казва в съобщение на руската Централна банка. "Това е в резултат на отрицателни преоценки", отбелязват от банката.

Към 13 май международните резерви на Русия са били на стойност 585.7 млрд. долара.

Международните резерви, представляващи високоликвидни чуждестранни активи, са в разпореждане на Банката на Русия и правителството на Руската федерация.

По-рано управителят на Централната банка Елвира Набиулина заяви, че в резултат на западните санкции са били замразени около 300 млрд. долара златно-валутни резерви на руската държава.

След началото на военната операция на Русия в Украйна западните страни въведоха санкции срещу Централната банка на Русия. Заедно със замразяването на златно-валутните резерви на Руската федерация, под забрана попаднаха и всички операции, свързани с управлението на резервите и активите на Банката на Русия, а също така и операциите с всички юридически лица, организации или органи, които действат от името или по поръчение на Централната банка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във