Банкеръ Daily

Финансов дневник

Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ заседава в София

В НДК бе открита първата международна среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа, чийто домакин е Българската банка за развитие.
Изпълнителните директори на "Българска банка за развитие" АД Румен Митров и Николай Димитров, и заместник-генералният директор на Китайската банка за развитие Ли Донгя приветстваха висшите служители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията, сред които са финансови институции от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.
В първия ден на форума се проведе дискусия по Програмата за действие на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ за периода 2018-2020 г. и Споразумението за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит между банките-членове.
Беше обсъдено създаването на координационен център на Асоциацията в Унгарската банка за развитие, както и приоритетите в разширяването на партньорството между банките.
На 5 юли в зала 7 на НДК ще се проведе заседанието на Борда на директорите на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа под домакинството на председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" АД Стоян Мавродиев. Речи ще произнесат министърът на икономиката и принципал на "Българска банка за развитие" Емил Караниколов и председателят на УС на Китайската банка за развитие Хуайбан Ху. Предстои да бъдат подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща.
Заседанията на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа предшестват Седмата годишна среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в рамките на механизма 16+1, на която страната ни е домакин на 6-8 юли в НДК, София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във