Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Медът и жилото на картовите бонуси

Опитвали ли сте се да изберете банковата карта с най-атрактивните бонуси? Ако не сте, недейте. Това е изключително неблагодарно занятие, защото много лесно можете да се подведете от суперизгодната отстъпка, която обаче е временна и след като приключи, се оказвате притежател на карта с доста неизгодни стандартни условия. Ако ползвате кредитна карта, вероятно ще сте задлъжнели до гуша при много висок лихвен процент. Имате ли дебитна, екстрите, които сте ползвали, вероятно ще бъдат компенсирани от по-ниския процент, с който се олихвяват парите ви. Същото като с меда - първоначално ви се услажда, но ако прекалите, не само може да ви изтръпне езикът, но и диабет да хванете.


Да не говорим, че понякога банките предлагат коренно различни бонуси под едно и също име. Например кеш-бек-ът. Направихме специално проучване за тази услуга, защото читател на в. БАНКЕРЪ насочи вниманието ни към нея. Експерти ни обясниха, че международните картови организации VISA и MasterCard ползват два специализирани термина кеш-бек и мъни-бек.


Кеш-бек-ът е опция, която се прилага най-вече по дебитните карти. Тя дава възможност на ползвателя, когато плаща с картата си някакви стоки, да изтегли от търговеца и пари в брой - максималният лимит е 50 лв. за едно плащане, но не повече от 400 лв. на ден. С други думи, за един ден може да се направят осем плащания и картодържателят да получи 400 лв. в брой. Тези пари се приспадат от наличността на картата. За всяко получаване на пари в брой от дебитна карта обикновено се удържа такса от 25 стотинки. Услугата си струва, ако при плащане в търговски обект, където няма банкомат, се усетите, че сте свършили наличните пари, а ви се налага например да вземете такси.


Първият проблем обаче е, че не всички банки предлагат такава услуга по картите си. Подобни бонуси дават Банка ДСК, ОББ и Първа инвестиционна банка, като последните две са го включили в преференциите и на дебитните, и на кредитните си карти. Вторият проблем е, че дори да разполагате с карти на тези банки, не можете да ползвате кеш-бек-а навсякъде, а само в магазините, където има специално лого, че се предлага такава услуга.


Мъни-бек-ът пък е съвсем друг вид бонус. При него банката възстановява част от стойността на покупката ви по вашата карта. И тази опция се дава единствено за кредитните карти. Образно казано, ако мъни-бек-ът е 1% от цената, платена за стоката и за нея сте платили 100 лв., след време ползваният от вас кредитен лимит ще бъде намален с 1 лев. Ако сте ползвали 1000 лв., ще ви бъдат възстановени 10 лв. и така нататък. Бонусът обикновено не се получава веднага, а след седмица-две или дори след месец. При това ползването му обикновено е свързано с ред условности. Например УниКредит Булбанк пусна такава преференция като промоция. Тя бе 2% от стойността на стоките и услугите, закупени за периода от началото на юни до 21 август. И то само с картите Visa Classic и Visa Gold. След това всички клиенти минават отново под единния знаменател на общите условия.


По кредитните карти на Първа инвестиционна банка услугата мъни-бек е постоянна. Тя е в размер на 1% от сумата на платените стоки. Бонусът обаче се активира само след като сте направили покупки за повече от 2000 лв. в рамките на шест месеца. Не изпълните ли това изискване, не влизате в групата на печелившите. Сметките показват, че реална изгода от тази преференция има, ако за шест месеца платите с кредитната си карта повече от 4 хил. лева. При това положение бонусът ви ще надхвърли таксата за обслужване на кредитната ви карта, която при ПИБ е 39 лева.


Между другото трябва много да внимавате когато избирате дебитна или кредитна карта, защото банките у нас предлагат и двата вида услуги - и кеш-бек, и мъни-бек, под името кеш-бек. Така че преди да сключите договора и да си получите пластиката, най-добре попитайте какво разбират служителите на кредитните институции под понятието кеш-бек. Иначе може да останете неприятно изненадани и вместо това, което сте очаквали - например бонус при покупките, да получите нещо съвсем друго - правото да си вземете 50 лв. в брой. Или обратното.


Освен описаните дотук две екстри кредитните институции предлагат още много бонуси при плащане с карти Веднага се набиват на очи отстъпките в някои магазини, които получавате при плащането с картите на различни банки. Те пак се делят на постоянни и промоционални. Няма да коментираме преференциите на златните и платинените карти, на които отделихме специално внимание преди два броя.


Някои банки като ПИБ имат дълга листа от търговци, при които можете постоянно да получавате различни отстъпки, които да достигат до 10% от цената на стоката или услугата.


Райфайзенбанк (България) пък е обявила 1% отстъпка от плащанията при всички търговци и 2%, ако се използва Рай-Карт при покупки в супермаркетите Пикадили и магазините на Техномаркет Европа.


При Банка ДСК екстрите са обект на промоционални кампании. В случая кредитната институция предлага 5% отстъпка от цените при покупката на самолетни билети и туристически пакети, 2% от цените при плащане в ресторанти и заведения и 1% за други търговски обекти. Опцията е валидна до края на годината. Разликата между този бонус и мъни-бек-а е чисто юридическа, защото в първия случай взаимоотношенията се уреждат между банката и картодържателя, а във втория случай между банката и търговеца. Има и много други преференции, повечето от които обаче също са епизодични. За лятото УниКредит Булбанк даваше възможност на клиентите си да теглят пари от банкоматите й в България и от тези на УниКредит Груп в чужбина, без да плащат такси. А те наистина са си големи. Но нали не си представяте, че ако сте в Брюксел или Берлин или дори в Милано, ще търчите да търсите банкомат на УниКредит, за да се възползвате от бонуса.


Има и други сладки опции


Например някои банки предлагат да намалят лихвата, която ви начисляват, с 1.5- 2%, ако за един месец сте направили покупки за определена сума. Но ако през следващия месец не постигнете същия оборот, бонусът се прекратява. Казано накратко, всички преференции са свързани с едно важно условие и то е да харчите на кредит. Колкото повече, толкова по-добре... за банката. За вас също, ако разполагате с достатъчно по размер сигурни доходи, за да си покриете задълженията. На пръв поглед месечната вноска не е проблем - тя е между 2 и 5% от ползвания лимит. С други думи, ако сте ползвали 4000 лв., ще трябва да внасяте от 80 до 200 лв. на месец.


Неприятностите започват, ако по някаква причина текущите ви доходи се свият драстично или не ги получите навреме - например появят се големи непредвидени разходи, не ви платят заплатата или загубите работата или бизнеса си. Тогава всъщност дълговото бреме ляга като воденичен камък на плещите ви и започвате да се проклинате, че сте се изкушили да се възползвате от бонусите по картата, като пазарувате без мярка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във