Банкеръ Daily

Финансов дневник

Медийни гиганти може да оформят дълг от 350 млрд. долара

Вълната сливания на световния медиен пазар ще превърне AT&T Inc. и Comcast Corp. в двете най-задлъжнели компании в света - състояние, което носи неизвестни рискове за инвеститорите във фирмените облигации, пише Wall Street Journal.

Ако двете сделки бъдат приключени и AT&T купи Time Warner Inc., а Comcast придобие 21st Century Fox Inc. - обединенията ще оформят общ дълг от 350 млрд. долара под формата на облигации и заеми. Сделките имат за цел да осигурят допълнителни приходи, които да помогнат на AT&T и Comcast да преодолеят сътресенията в медийната индустрия. Но ако сливанията се окажат неефективни, рекордните дългови натоварвания ще дадат на AT&T и Comcast малко възможности за грешки.

350 млрд. долара е много голямо число. Това притеснява инвеститорите, и то с пълно основание. 

Сделките на AT&T и Comcast, захранвани с дълг, са учебникарски примери за корпоративна задлъжнялост, което подклажда тревогите на инвеститорите, докато икономиката се забавя и глобалните лихвени проценти се покачват. Съотношението на дълга към корпоративните печалби, обикновено наричано "ливъридж", също се повишава, което дава на компаниите по-малка финансова гъвкавост,  чрез която да поемат пазарни шокове, отбелязва още Wall Street Journal.

Глобалният корпоративен дълг, с изключение на финансовите институции, сега възлиза на 11 трилиона долара, а средният ливъридж за такива компании  е скочил с 30% от настъпването на финансовата криза през 2007 г., според изследванията на Moody's. Повечето компании вземат нови заеми за погасяване на предишни задължения, а инвеститорите са загрижени за начина, по който компаниите ще рефинансират своите рекордни дългови натоварвания, когато капиталовите пазари преживеят следващия си значителен спад.

Официални лица от AT&T и Comcast казват, че рискът от рефинансиране от техния дългосрочен дълг ще бъде минимален, защото планират бързо да изплатят голяма част от дълга си с парични средства, генерирани от комбинирания бизнес.

Но мащабът на дълга би бил безпрецедентен, а инвеститорите все още не могат да дадат отговор за последствията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във