Банкеръ Daily

Финансов дневник

Мавродиев се учи от кипърския опит в банковите кризи

"Въпреки, че КФН няма законови правомощия за регулиране на банките и осъществяване на банков надзор, като регулатор на небанковия финансов сектор ние работим активно за запазване на финансовата стабилност на страната. Заедно с Министерство на финансите и Българската народна банка, ние сме членове на Консултативния съвет по финансова стабилност и в това си качество търсим най-доброто законосъобразно и работещо решение за справяне с кризата с четвъртата по големина българска банка - КТБ АД". Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по време на среща с гуверньора на Централната банка на Кипър Кристала Георгхаджи и Димитра Калугеру, председател на кипърската Комисия по ценни книжа и фондови борси.

На срещата в Никозия, кипърските регулатори са споделили опита си с Мавродиев, натрупан в управлението на банковата криза в Кипър от 2012 - 2013 г., когато страната трябваше да ликвидира втория по големина кредитор "Лайки Банк" и да спаси най-голямата банка на острова "Бенк ъф Сайпръс". Заедно с кипърските си колеги, председателят на КФН е обсъдил намирането на най-добрите възможни експертни решения за преодоляване на проблемите с КТБ.

Управителят на Кипърската централна банка Кристала Георгхаджи заяви, че от първостепенно значение за икономиката на държавата при решаване на кризата е запазването на доверието в банковата и финансовата система, като всички възможни механизми за преодоляването й е необходимо да бъдат разглеждани именно през тази призма.

Акцентите в програмата на работното посещение на председателя на КФН са били въпроси, свързани с финансовата стабилност на двете държави, стабилността на финансовия сектор, както и надзорните практики и мерките за преодоляване на финансови сътресения.

На среща с Димитра Калугеру, председател на кипърската Комисия по ценни книжа и фондови борси, Мавродиев обсъди привличането на инвестиции и развиването на активен капиталов пазар.  Двата регулатора обмениха опит в прилагането на конкретни надзорни мерки за запазване на стабилността на небанковите финансови институции и капиталовия пазар в условията на банкова криза.

Представителите на кипърския регулатор обърнаха специално внимание на факта, че капиталовият пазар не се е възстановил и досега, въпреки относителното оздравяване на банковата система. Капитализацията на кипърския фондов пазар се е понижила с около 80% вследствие на ликвидирането на втората по големина банка (Cyprus Popular Bank) и делистването на най-голямата (Bank of Cyprus), като загуби са понесли и застрахователните и пенсионните дружества, инвестирали в акции на тези банки.

В работната визита в Кипър участва и Владимир Савов, член на КФН с ресор "Защита на потребителите на финансови услуги".
Представителите на кипърските институции подчертаха ефективността и доброто си сътрудничеството с КФН и изразиха готовността си партньорството да бъде разширявано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във