Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МАСТЪР КАРД ПОДГОТВЯ ПУБЛИЧНА ЕМИСИЯ

Щатската кредитна асоциация Мастър кард подготвя първоначална публична оферта на акциите си, чрез която се надява да получи пазарна оценка от 5.6 млрд. щ. долара. Продажбата ще сложи край на 40-годишното й съществуване като частна компания. Във внесените на 3 май документи в щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси ръководството на Мастър кард излага намерения да бъдат продадени до 61.5 млн. фирмени акции на единична цена между 40 и 43 щ. долара, в резултат на което ще бъдат привлечени до 2.6 млрд. щ. долара. - малко над предварително планирания обем. Пазарната капитализация на компанията в деня на борсовия й дебют пък ще достигне 5.6 млрд. щ. долара, или близо 11 пъти над чистия доход от една акция. Първоначалната публична емисия се очаква да бъде пусната до края на месеца. Вероятно до същия ход ще прибегне и Виза - основният конкурент на Мастър кард, който до този момент твърдо отхвърляше борсовата регистрация.
Мастър кард подготовя емисията си повече от година и първоначално планираше тя да е в размер на 2.45 млрд. щ. долара. Тя обаче се забави, тъй като в началото на 2006-а на главния изпълнителен директор на компанията Робърт Зеландър бе поставена диагноза рак. Тази седмица Мастър кард отчете над 30% годишен ръст на оперативните си приходи през първото тримесечие на годината благодарение на по-високия оборот, който правят по картите си страна на индивидуалните и бизнес-клиентите. Чистата печалба се е повишила с 12 процента.
Акциите на Мактър кард ще бъдат регистрирани на Нюйоркската фондова борса със символ MA. Компанията определи и шестима нови членове на борда си, включително и Марк Шварц от Сорос фънд мениджмънт. Първоначалната публична емисия на компанията, която подготвят инвестиционните банкери на Голдмън Сакс, ще е най-голямата в САЩ от 2004 г. насам . ТогаваДженеръл илектрик предложи на борсата книжа от застрахователното си поделение Дженуърт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във