Банкеръ Daily

Финансов дневник

Mastercard увеличава лимита за безконтактно плащане до 100 лева

Mastercard вдига лимита на безконтактните картови плащания в 29 държави в Европа. В България той става 100 лв., от 50 лв. сега. 

В някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват лесно и с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на световната пандемия.

Увеличения в региона има в Северна Македония и Албания. ПОС терминалите ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица.

Решението на компанията идва на фона на новата Европейска директива PSD2, която ЕС налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти. Тази мярка ще осигури на потребителите защитени плащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим 6-та поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева (кой от двата критерия ще се прилагат зависи от банката-издател на картата).

Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо определени трансакции да се случват контактно, съобщават от компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във