Банкеръ Daily

Финансов дневник

Mastercard ще купи част от разплащателната компания Nets

Операторът на платежни системи MasterCard е подписал споразумение за придобиване на голяма част от корпоративните услуги на платежната система Nets на стойност 2.85 милиарда евро, съобщиха от компанията. Придобиването на Nets ще даде възможност на MasterCard да подобри технологията на компанията в областта на плащанията в реално време и да повиши ефективността на операциите. То ще допълва технологиите на Mastercard Send и Transfast, които доставят трансгранични плащания по банкови сметки, мобилни портфейли и карти, заяви Mastercard.

MasterCard придобива от водещата европейска разплащателна компания Nets платежна система, платформа за електронни сметки, както и клирингови услуги. Очаква се сделката да бъде окончателно приключена през първата половина на 2020 г. MasterCard Inc. е оператор на една от най-големите платежни системи в света. Към 30 юни компанията е издала 2.6 милиарда карти Mastercard и Maestro. Сделката е най-голямата досега за Mastercard и включва отворени банкови активи на Nets, които ще й помогнат да подсили инфраструктурата на компанията за осъществяването на по-бързи плащания. Секторът на финансовите технологии се консолидира бързо. Очакванията са глобалните плащания да достигнат годишни приходи на стойност 3 трилиона долара до 2023 г., според консултантската компания McKinsey. Предпоставка за осъществяване на тази прогноза е ръстът на хората, които преминават от парични към дигитални плащания за онлайн покупки.

Новината за придобиването бе оповестена по-малко от 24 месеца след като частната инвестиционна компания Hellman&Friedman закупи Nets за 5.3 милиарда долара. Сделката става на фона на текущата консолидация на платежната индустрия и е най-новата многомилиардна транзакция в сектора. Високопрофилните сделки включват придобиването на World Pay срещу 35 млрд. долара на през март и изкупуването на Total Systems от Global Payments за 21.5 милиарда долара през май. По-рано тази година Fiserv също се договори за сделка за закупуване на First Data срещу 39 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във