Банкеръ Daily

Финансов дневник

Maщабно поскъпване на таксите по разплащателните сметки

Българската народна банка публикува средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Съпоставката с размера отпреди година потвърждава мащабното поскъпване, като при почти всички такси се наблюдава увеличение. 

Например средният размер на таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката вече е 2.55 лв. спрямо 1.94 лв. преди година. 

Също се забелязва увеличени при тарифата за откриване на разплащателна сметка с издаване на дебитна карта към сметката - от 1.42 лв. на 1.52 лева.

При обслужването на сметка също се забелязва поскъпване. Сега средната такса е 2.97 лв. на месец спрямо 2.39 лв. преди година. За обслужването на сметка с издадена дебитна карта увеличението за година е по-скромно с 0.11 лв. на годишна база.

Любопитното е, че има и тарифа, която е поевтиняла в последната година. Става дума за таксата, начислявана за закриване на разплащателна сметка в офис, открита до 6 месеца от датата на закриване - от 3.00 лв. преди година на 2.58 лв. сега.

За внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3552 лв. пък не се начислява такса. 

Леки увеличения има и при тарифите за теглене от банкомат. Когато дебитна карта е на същата банката, таксата се вдига от 0.19 лв. на 0.25 лв., а когато издател на пластиката е друга банка, се увеличава от 0.98 лв. на 1.15 лева.

Отделно, регистърът на БНБ показва, че за година са се увеличили и повечето такси за кредитен и периодичен превод.

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, банкерите също признават, че тарифите на банките са увеличени, но за услугите, свързани с касово обслужване - в клоновете на банките, където се извършват физически операции от клиентите им. Същевременно обаче таксите за операции в електронното банкиране - чрез компютър или мобилен канал са в пъти по-ниски, защото банките искат да насърчат клиентите си да използват все повече дигиталните канали.

Според последните данни банките отчитат нетен доход от такси и комисиони от 1.1 млрд. лв. през 2020 г., но това представлява спад от 6.1% спрямо година по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във