Банкеръ Daily

Финансов дневник

Марио Драги: Лихвите в еврозоната още дълго време ще останат ниски

Лихвите в еврозоната още дълго време ще останат ниски. Това прогнозира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в интервю за германския вестник "Ханделсблат".

Той призова ръководителите на европейските правителства да приложат ефективни структурни реформи. "Тройната комбинация от недостатъчни реформи, бюрокрация и данъчна тежест пречи на възстановяването на Европа. Ако не решим този проблем, растежът ни ще остане слаб", предупреди Драги, като подчерта, че данъчната тежест в Европа е най-голямата в света. Този фактор е пречка пред конкурентоспособността и всички страни в еврозоната, включително Германия, трябва да вземат мерки, според него.

Президентът на ЕЦБ призова да бъдат увеличени инвестициите, най-вече в изследователската дейност, образованието и цифровизацията. "Другите разходи, както и данъците, трябва да бъдат свити", каза Драги.

Пред еврозоната отново има опасност да влезе в дефлационна спирала, което би затруднило изплащането на задълженията и би попречило на потреблението и корпоративните инвестиции.

Президентът на ЕЦБ също така намекна, че институцията може да започне скоро да изкупува държавни облигации.

Драги изключи вероятността да навлезе в политиката, като наследник на италианския президент Джорджо Наполитано. "Мандатът ми като президент на ЕЦБ е до 2019 година и ще го изпълня", категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във