Банкеръ Daily

Финансов дневник

Марио Драги: Готови сме да купуваме държавни облигации

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви готовността на институцията да купува държавни облигации като част от нейната стимулираща парична политика.

В официален отговор на писмо от Люк Фланаган, който е член на Европейския парламент от Ирландия, Драги подчерта, че стимулиращите мерки на ЕЦБ могат да включват и покупки на държавни облигации, известни като програма за "количествени улеснения".

Това изявление на управителя на ЕЦБ е факт след публикуваните по-рано тази седмица предварителни данни на Евростат, които показаха, че инфлацията в еврозоната през декември 2014-а се понижи с 0,2% на годишна база - първа отрицателна инфлация в региона от октомври 2009-а година.

"Ако е необходимо да се отговори на рисковете за твърде продължителен период на ниска инфлация, Управителният съвет на Централната банка е единодушен в своя ангажимент да използва допълнителни нестандартни инструменти в рамките на своя мандат", заяви Драги в писмото, което беше публикувано на уебсайта на ЕЦБ. "Това може да означава регулиране на размера, скоростта и състава на мерките, предприети от Централната банка. Тези мерки могат да включват закупуване на различни финансови активи, в т.ч. и на държавни облигации, както се споменава във вашето писмо", написа Драги в отговор на европейския депутат.

През втората половина на 2014-а година ЕЦБ стартира програми за покупки на частни финансови активи, включващи гарантирани с активи ценни книжа (ABS книжа) и обезпечени облигации в опит да увеличи активите на Централната банка обратно към нивата, достигнати в началото на 2012-а година в размер на около 3 трлн. евро (когато беше разгарът на дълговата и икономическа криза в еврозоната). Целта на тези стимулиращи програми е да се подкрепи анемичния икономически растеж и да се реши проблемът с опасно ниската инфлация в еврозоната.

Изявлението на Драги става дни преди първото за годината заседание на ЕЦБ на 22-ри януари и затвърди очакванията на финансовите пазари, че на това заседание Европейската централна банка ще стартира програма за покупки на държавни еврооблигации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във