Банкеръ Daily

Финансов дневник

Марио Драги: ЕЦБ ще облекчи политиката, ако инфлацията не се повиши

Марио Драги, председател на ЕЦБ

Европейската централна банка отново ще облекчи политиката, ако инфлацията не се върне към целта си, заяви днес президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Ройтерс, засилвайки очакванията за още по-голям стимул през следващите седмици.

ЕЦБ не постигна целта си за инфлация от малко под 2% от 2013 г. насам и забавянето на растежа, на фона на световната търговска война, повиши риска от по-нататъшно нарастване на цените. "При липсата на подобрение и ако е застрашено устойчивото връщане на инфлацията към нашето целево ниво, ще бъдат необходими допълнителни стимулиращи мерки“, посочи Драги в своя реч на годишна конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия.

Той каза, че ЕЦБ все още може да намали лихвите, да коригира насоките си, да предложи мерки за намаляване на нежеланите странични ефекти от негативните темпове и също така да има "значителна свобода" за повече покупки на активи.

Коментарите, възприети от пазарите като неочаквано примамливи, изпратиха еврото с четвърт процент нагоре спрямо долара, запасите изтриха ранните загуби, а доходността на облигациите падна още, до рекордно ниска територия. "Ще използваме цялата гъвкавост, за да изпълним нашия мандат и ще направим това отново, за да отговорим на всички предизвикателства за ценовата стабилност в бъдеще", каза Драги. След като добави аргумент за неотложността на действията, той отбеляза, че рисковете на растеж клонят надолу, а показателите за следващите тримесечия сочат за продължаваща мекота.

Сега ЕЦБ ще използва „предстоящите седмици“, за да проучи възможностите си, а предложението за действие от страна на банката може да дойде скоро.

Срокове

Драги също отхвърли опасенията на пазара, че покупките на активи не са били ефективни, тъй като ЕЦБ се изправяше срещу ограниченията, наложени от самите тях. Правило, което му пречи да купи повече от една трета от дълга на дадена страна. Той отбеляза, че ограниченията са гъвкави, защото правомощията на ЕЦБ му позволяват да използва инструменти, които са едновременно необходими и пропорционални. Президентът на банката каза, че Европейският съд вече е потвърдил, че ЕЦБ има широко право на преценка при използването на своите инструменти. Въпреки премахнатите покупки на активи при предишно решение, той твърди, че трябва да са налице ограничения за тези покупки, което предполага, че всяка промяна в ограниченията може да върне ЕЦБ обратно в съда.

ЕЦБ вижда инфлацията на ниво от 1.4% през следващата година, а пазарните инфлационни очаквания сочат забавяне през следващите години.

Но Драги каза, че ЕЦБ няма да приеме ниска инфлация и ще изпълни мандата си, дори ако фискалната политика не си осигури необходимата подкрепа. „Ние сме ангажирани и няма да се примирим никога с ниската инфлация, дори и сега“, каза Драги. "Тази цел е симетрична, което означава, че ако искаме да постигнем тази стойност на инфлацията в средносрочен план, инфлацията трябва да бъде над това ниво в бъдеще."

Facebook logo
Бъдете с нас и във