Банкеръ Daily

Финансов дневник

Марин льо Пен иска паралелна употреба на френския франк и еврото

Френският кандидат за президент Марин Льо Пен заяви, че Европа трябва да запази единната валута, дори ако Франция напусне еврозоната

Лидерката на Националния фронт призовава отдавна за "Фрексит", или оттегляне на Франция от Европейския съюз. Това може да се случи след провеждането на референдум за членството на страната в ЕС, ако Марин льо Пен спечели следващата президентска надпревара през месец май, като в същото време тя отбеляза, че ще се оттегли от политиката, ако французите отхвърлят предпочитания от нея изход от това всенародно гласуване.

За разлика от друг път обаче, Марин льо Пен посочи, че след провеждането на този референдум Европа трябва да запази общата си валута - еврото, успоредно с връщането на френския франк като национална валута. Това е първият път, когато крайно десният лидер призна, макар и мълчаливо, че едностранното оттегляне на Франция от еврозоната може да доведе до колебания на валутните курсове, които създаденото навремето екю  имаше за цел да предотвратява.

"Искам национална валута, която да действа паралелно с еврото като обща валута", посочи Льо Пен пред френската медия BFMTV.

Марин льо Пен вече стартира президентската си кампания и представи серия от предложения, които ще застъпва по време на тази капания, включващи ангажимент за запазване на 35-часововата работна седмица, край на правото за първородно гражданство и промени в конституцията, намаляващи броя на депутатите във френския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във