Банкеръ Daily

Финансов дневник

Марияна Николова поиска от банките безлихвени и нисколихвени кредити за туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е поискала от ББР и търговските банки подкрепа на туристическия сектор, който според нея е най-тежко пострадал от пандемията от COVID-19. Това става ясно от съобщение на туристическото министерство за среща между Николова и ръководители и представители на Асоциацията на банките в България и на Българската банка за развитие.

Николова е представила исканията на бизнеса. Компаниите спешно се нуждаели от дългосрочни кредити с по-ниска лихва, които да са гарантирани през Българската банка за развитие. Вицепремиерката настояла и за по-голяма гъвкавост при отпускането на средства по програмата за подпомагане на малки и средни предприятия в условия на криза и опасност от фалити

Туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонната заетост също изтича и браншът наистина е в критично състояние, заявила Марияна Николова. 

Министърът изтъкнал основните искания на бизнеса за 3-годишен гратисен период в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите или залог на собствеността. Кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. Туроператорите имали нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията и то ще бъде използвано за възстановяване на сумите към крайните клиенти.

В съобщението на министерството е цитиран и председателят на УС на АББ Петър Андронов, който отправил препоръка към ББР и Фонда на фондовете да се ревизира програмата, насочена към бизнеса, и да се направи специален продукт за туризма. Така ще може да се поеме тежестта от рисковете при финансирането, като асоциацията ще съдейства максимално в този процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във