Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МАРИЯ ИЛИЕВА СЕ РАЗДЕЛИ С ЕЙЧ ВИ БИ БАНК БИОХИМ

След близо четиригодишно участие във висшия мениджмънт на Ейч Ви Би Банк Биохим изпълнителният й директор Мария Илиева я напуска. В петък пресслужбата на банката разпространи официално съобщение, от което става ясно, че Илиева се разделя с институцията в стила на най-добрите европейски традиции - с благодарности и с пожелания за успешна кариера. Към тях вървят и значителните парични компенсации, които мениджърите вземат в подобни случаи, но за тях, разбира се, не се споменава, тъй като те са най-ревностно пазената тайна както в банките, така и във фирмите.
Ако оставим настрана официалния тон, истината е, че Илиева си отива от Ейч Ви Би Банк Биохим, тъй като е ясно, че при сливането й с ХЕБРОСБАНК и БУЛБАНК, което трябва да се осъществи през 2007 г., тя няма да запази длъжността си на изпълнителен директор в обединената банка. Илиева отговаря за услугите за граждани, но след консолидацията този ресор ще бъде поверен на Любомир Пунчев, занимаващ се с него в БУЛБАНК. Пунчев е и член на управителния й съвет (виж интервюто с него на стр.9). А Илиева желае да продължи да изпълнява същата функция и от същата позиция, пък макар и в друга кредитна институция. И тъй като тази възможност й е предоставена, тя е решила да се възползва от нея, като приеме офертата на МКБ ЮНИОНБАНК.
Всъщност при големи консолидации като тази между БУЛБАНК, Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК един от проблемите е, че не всички мениджъри могат да запазят длъжностите, които са заемали. Причините за това са и правни, и административни. Първо, отделните структури в банките се дублират и при изграждането на единна администрация може да има само един изпълнителен директор отговарящ за дадена сфера, един началник на управление, на дирекция или на отдел.
Второ, Търговският закон (чл.241, ал.4) ограничава броя на членовете на управителния съвет на акционерните дружества, каквито са всички банки до девет души, а в трите обединяващи се кредитни институции има 11 членове на управителни съвети. Така че няма как всички да влязат в мениджърския екип на новата институция, която ще възникне след консолидацията.
Мария Илиева влиза в банковия сектор с летящ старт, на който много мениджъри могат да завиждат. През 1995 г. става главен счетоводител на БНП-Дрезднербанк (България), която сега се нарича БНП-Париба (България). Пет години по-късно международната агенция за наемане на висш мениджърски персонал Еван Зендер я препоръчва за изпълнителен директор на ХФБ България - собственост на германската Ейч Ви Би. По това време германците притежаваха и Банк Аустрия. Мария Илиева минава през няколко интервюта в София и Виена и в крайна сметка е назначена за изпълнителен директор на ХФБ България. След като през октомври 2002 г. Банк Аустрия купи БИОХИМ за 82.5 млн. евро, последва сливането на новата й придобивка с ХФБ България. А Мария Илиева стана изпълнителен директор в БИОХИМ, която по-късно бе преименувана в Ейч Ви Би Банк Биохим. Сега, след близо четиригодишно участие в мениджмънта й, Илиева поема следващото голямо предизвикателство - МКБ ЮНИОНБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във