Банкеръ Daily

Финансов дневник

Малко се спекулира със свръхдефицита, смята Любомир Дацов

"Не знам какво е имал предвид Стив Ханке, но Фискалният резерв не е точно за такава цел", заяви по БНР финансистът Любомир Дацов в отговор на предложението на проф. Стив Ханке Фискалният резерв да бъде използван, за да се осигурят средства за изплащане на гарантираните влогове в КТБ.


Фискалният резерв не е резерв. Това просто е наименование. Това са всички наличности по сметки, които има в държавата, като това включва и наличностите в общините, по наличните европейски средства и т.н. Тези наличности не могат да бъдат използвани изцяло за покриването на тези задължения, които има в момента към Фонда, обясни Дацов.


Според него е по-разумният вариант е да бъде гарантиран един дълг, емитиран от Фонда.

По мнение на Дацов в момента малко се спекулира с въпроса за свръхдефицита.

"Министерството на финансите публикува преди няколко дни много предварителни цифри за първите 10 месеца на годината. Официални данни има за първите девет. Като направите една проста математическа екстраполация, е много трудно да се обясни как се стига до дефицит от 3.7% от БВП. Данните за приходите и за разходите за тези девет месеца, като тенденция, показват, че дори с допълнителните разходи, които бяха утвърдени от правителството, според мен дефицитът спокойно се движи между 2 и 2.5 млрд., което е между 2,5% и малко под 3% от БВП", поясни финансистът.

Дацов уточни, че процедура по свръхдефицит означава, че страната трябва да предприеме план за преструктуриране на разходите и увеличаване на приходите, но това може да стане в следващите 3 години преди ЕК да установи дали се справяме или не. В документите са предвидени и наказания – спиране на еврофондове и глоба до 0.2% от БВП.

Експертът подчерта, че България е единствената страна, която е развалила показателите си по отношение на дефицитите и управлението на публичните си финанси с утихването на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във