Банкеръ Daily

Финансов дневник

Малки бързи заеми за големи изборни победи

Предишната власт е правила опити за авансовото "стимулиране" на спешните кредитори

Заложни къщи и фирми за бързи кредити се оказаха институционалните инвеститори на пазара за платени гласове. Защо те ли? Ами, защото при тях са дребните длъжници с техните лични данни, семейно и имотно състояние, все неща, които ги правят особено примамливи, а и уязвими в ролята им на гласоподаватели.

Разбира се, става дума за изключения - пазарът на този вид финансиране е достатъчно ясно регулиран и водещите компании работят при спазване на закона. Но отделни черни овце все по-често са обект на професионален интерес от правоохранителните органи.

Ето редове от полицейските сводки.


  • "44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити, са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОД на МВР- Шумен. Целта на операцията е била превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство"".

  • "Двама души са задържани в Средец за купуване на гласове, съобщават от ОД на МВР Бургас. Образувани са две досъдебни производства. При специализирана полицейска операция са проверени къща за бързи кредити и частен дом на лихвари. Намерени и иззети са списъци, парични средства и златни накити. От бургаската полиция смятат, че става въпрос за използване на финансова зависимост срещу взелите кредити. На тях им е било обещано, че заемите им ще бъдат опростени, ако се упражни правото на глас за определена политическа сила”.

Според последното изследване на Антикорупционния фонд (АКФ) за напазаруваните гласове, значителен (над 25%) е делът на купения и контролиран вот в 40 общини. Може да се предположи, че общият разход на партиите, купуващи гласове на дребно в тези общини, е около 1.2 милиона лева като възнаграждение за посредниците. Освен това има и разход по контрола над сделките от поръчителя, както и заплащане на самите гласове.

При 50 лева на глас сумата, необходима за пазаруване на 142 хиляди гласа (долната граница на риска според АКФ), е 7.1 милиона лева. Плюс възнаграждението за купувачите и разходите по контрола – вероятно към 9 милиона лева. Тези сметки споделя икономистът Красен Станчев, създател на Института за пазарна икономика.

Според източници от полицейските среди по-голямата част от споменатите пари минава през фирми за бързи кредити и заложни къщи. И само късата електорална памет пречи да се види, че ключовата им роля беше предначертана малко преди редовните парламентарни избори тази година.

В края на ноември 2020-та омбудсманът Диана Ковачева внезапно изригна, че ще сезира Конституционния съд за поправка в закона, която дава възможност неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Промяната била направена в Закона за потребителския кредит (ЗПК) с предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект – този за изменения в Закона за ДДС, изненадана бе тя.

„Това означава, че разходите, които потребителят вече ще плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, може да достигнат до двойния размер на главницата и няма да се считат за прекомерни”, отбелязва Ковачева.

Тогавашната председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ подскочи като ужилена и даде заявка, че текстовете ще отпаднат. Преди нея пък президентът Румен Радев наложи вето и хванатите в крачка депутати от мнозинството гласуваха против тези странни преференции. Защото ги разкриха в опит за нещо като авансово плащане на тези, на които е отредена ключова роля в нечестните изборни битки. 

Във футбола на това му казват „заучено положение”. Промяна в един закон през преходните и заключителни разпоредби на друг, в навечерието на декемврийските празници, внесена тихомълком от иначе безсловесен и незабележим депутат, за да не се минава през Министерския съвет, което спестява обществено обсъждане и публичност.

Така пак стигаме до въпроса „Кой?”

Вносител на поправката беше независимият депутат, бивш член на парламентарната група на "БСП за България", Спас Панчев - председател на Земеделски съюз "Александър Стамболийски", когото най-точно описват хората, имали политическо вземане-даване с него. Той влиза в 44-ото Народно събрание, оставяйки навън лоялните партньори на социалистите от "Коалиция за България" - ПК "Екогласност", Комунистическа партия на България, ПК "Тракия" и "Нова Зора". Изненадващо се озова в листите в 27-ми избирателен район Стара Загора. Трите спечелени места от БСП там в последната минута на мача станаха четири - за сметка на Пловдив.

Червени депутати твърдят, че Спас Панчев често е бил в центъра на сериозни скандали за неясни приватизационни сделки, тъмни и ненужни доставки, различни финансови схеми и машинации, свързани с комисиони и допълнителни облаги.

"Винаги Панчев е играл ролята на Троянски кон в коалициите на БСП", ядосват се те.

Ето какво казва за него Александър Симов: "До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има".

Излиза, че Спас Панчев е архитектът на „наливането на основите” на топлата връзка на предишните управляващи с фирмите за бързи кредити.

След това дойде пандемията, която се оказа прекрасна хранителна среда за избуяването на задлъжнялостта при бързите пари, а оттам и на зависимостта. И без законова помощ тези фирми станаха партньори на бившите властници.

Във всеки случай, вземанията по кредити на компаниите за "бързи пари" се увеличават с 16,5% за година, показват данните на Българската народна банка към септември 2021-а. В края на 9-месечието сумата възлиза на 3.488 млрд. лева. За сравнение в края на юни увеличението е с 4.2% или със 141.5 млн. лева.

Връщането на тези заеми става все по-трудно. А какво облекчение е само да продаваш гласа си в неспирния изборен маратон тази година и дългът ти да намалява все повече и повече...

Facebook logo
Бъдете с нас и във