Банкеръ Daily

Хитринки

Майбах в счетоводството на свинеферма

Как декларираната парична наличност става касова липса

S 250 db465168 3931 4369 b933 5fe9af9fe6bc

Порочна практика на ръба на закона взема все по-големи размери у нас. Фирми декларират огромни касови наличности на парични средства, а при проверка се оказва, че касите са празни. Къде са парите? Собствениците и управителите на фирмите са ги похарчили. Дали за ремонти на офиси и халета, дали за скъпи коли и екзотични дестинации – следа няма.

 

Как става номерът?

Собственикът на фирмата командва счетоводителката да му даде пари в брой, да плати някакви странични услуги или да купи определени стоки. Фактури за това няма, защото разходите примерно не са присъщи за дейността на фирмата и няма как да се осчетоводят. Как да фактурираш ремонт на вилата, ако тя не е седалище на компанията. Или пък си купил яхтичка, а в предмета на дейност круизните пътувания не са записани. Малко по-различно е купуването на Майбах, защото все пак е транспортно средство, но няма как да обясниш пред данъчните, че то ти трябва за обслужване на дейностите в свинарника. Пък и лимузината е на името на управителя, т.е за лични цели е купен..

След като се потрошат парите, резултатът е този – касата е пълна само на хартия, а разходите не могат да да бъде признати.

В края на годината обаче Богинята на сметките завърта колелото в обратна посока. Ако фирмата има печалба това става безболезнено. Веднага след това тя приключва счетоводно и оформя похарчените пари като дивидент. За което плаща на хазната 5-процентов данък. Така безлихвеното самокредитиране на собствениците приключва благополучно. Единственото условие за успеха на схемата е данъчните да не дойдат по време на реализирането й. Защото държавата си чака приходите и никак не е съгласна някой да ги укрива и бави.

Но данъчните не са хора за подценяване. Тружениците от НАП нахълтват в офисите, установяват „липсите” и по този начин принуждат собствениците бързичко да си изпишат дивиденти и да си преведат данъка върху тях.

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2.8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на приходната агенция. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

Припомняме, че през юли НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите.

До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, а други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни. Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Ето и логиката на НАП:

„Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция”. 

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят незаконните счетоводни операции, свързани с касова наличност.

Какво коментират юристите?

Те изхождат от презумпцията на НАП, че докладваната касова наличност на практика е изконсумирана от собствениците (съдружниците), от данъчна гледна точка този факт би могъл да се третира като скрито разпределение на печалбата. В други ситуации взетите от собствениците парични средства биха могли от търговско-правна гледна точка да се третират като разпределени дивиденти, стига същите да са документално оформени по надлежния ред, изискван от Търговския закон. От чисто счетоводна гледна точка, докладването на финансова информация от минали години, която не съответства на действителността и съдържа в себе си неточности и несъответствия, представлява счетоводна грешка, която следва да се отстрани във финансовите отчети в годината на нейното откриване.

По своята същност понятието „скрито разпределение на печалбата“ няма свое самостоятелно значение в търговското ни законодателство (Търговския закон) за разлика от „разпределянето на дивидент“, което е регламентирано в чл. 247а от Търговския закон, независимо от факта, че двете понятия имат самостоятелни дефиниции в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Затова и НАП действа по този начин, който не само, че е в рамките на закона, но и е най-безболезнен за нарушителите.

 


Плюс-минус


Всяка година  в България разпределените и платените като дивиденти пари са между 7 и 8 млрд. лева. Ако приемем със закръгление сумата 8 млрд. лв., то внасяният данък в държавната хазна трябва да е към 400 млн. лева.

В България данък дивидент е с най-малкият размер в Европа - едва 5%. В Унгария и Литва този данък е 15%, в Словения е 27,5%, в Словакия - 7%.

Синдикати и социално настроени икономисти застъпват тезата, че този налог трябва да се вдигне.

Радетелите на завишаване на ставката обаче срещат решителна съпротива от топ български икономисти. Сред тях са икономистите Красен Станчев, Владимир Каролев, както и членовете на Съвета по икономически и публични политики към УНСС като бившият финансов министър доцент Петър Чобанов. Те са категорични – данък дивидент трябва да се премахне. На първо време поне на ЕООД, които са си еднолични търговци. Като физически лица се отъждествяват с фирмите си и не е справедливо при наличие на десятък – плосък данък за всички, те да плащат 15%  (10% данък печалба + 5% данък дивидент).

Facebook logo
Бъдете с нас и във