Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Магнитски": Ако банка нарушава санкциите, влиза в "черния списък"

БНБ и търговските банки са действали превантивно, след като на 2 юни САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани с тях фирми по закона "Магнитски". Мерки от финансовите институции са били взети преди изготвянето на списъците с решение на Министерския съвет. Засега се знае всички банки в България са блокирали сметки, карти, налагали са запори и са закривали сметки на санкционираните физически и юридически лица.

От данните изнесени от управителя на БНБ Димитър Радев в анкетната парламентарна комисия "Магнитски" стана ясно, че санкционираните от САЩ са имали кредити от български банки в размер на 11 млн. лв. , а около 28 млн. лв. са били средствата, които те са държали на депозит. Радев подчерта, че към днешна дата няма сериозен риск за финансовата система вследствие на наложените санкции. 

Неспазването на санкциите, наложени от САЩ, е можело да има тежки последствия за българските банки, обясни гуверньорът. Той даде конкретен пример с латвийската банка ABLV, която преди време е била включена в санкционния списък на Вашингтон, тъй като не е спазвала американски санкции, свързани със Северна Корея. След това в рамките на 10 дни банката е била обявена в несъстоятелност. 

"Това бе основната причина да се приемат тези превантивни мерки", посочи управителят на БНБ.

Позовавайки се на примера от Латвия, Радев посочи, че банките не са разполагали с време да изчакат разплитането на казуса "Магнитски" в неговите политически, юридически и морални сфери. Той уточни пред депутатите, че ако българските банки не са приложили санкциите, наложени от САЩ, те също са могли да попаднат в санкционен списък. 

След като служебното правителство публикува своите списъци по "Магнитски", БНБ е изпратила писмо до търговските банки, в което е препоръчала те да следят развитието, тъй като това развитие е можело да доведе до допълнителни рискове и ако е необходимо да актуализират своите вътрешни правила и процедури.

В случая БНБ е разрешила на търговските банки да прилагат процедурата по Закона за мерките срещу пране на пари - да информират ДАНС, когато имат информация за транзакции от санкционирани лица. ДАНС може да блокира тези транзакции за срок до 5 дни, а ако се налага да бъдат блокирани за по-дълго следва да се мине през прокуратурата и съда. Препоръката на БНБ към банките е била да не спират транзакции без знанието на ДАНС и съответно без решение на съда.

Досега само партията на Васил Божков - "Българско лято", е влязла в кореспонденция с БНБ. От партията е имало питане как могат да си получат средствата, които им се полагат заради участието им в изборите.

"Материален риск за банките след санкциите почти не съществува. Реален риск за банковата система към днешна дата няма. Такъв риск би имало, ако банките не спазват американските санкции и бъдат припознати като "институции", които подпомагат санкционирани лица. Тогава и банката може да попадне в санкционния списък, което вече застрашава дори и нейното съществуване", разясни управителят на БНБ. По думите му това би било сериозен проблем и за самата банкова система.

При първото заседание на анкетната комисия "Магнитски" министърът на финансите Асен Василев заяви, че има вероятност САЩ да наложат допълнителни санкции по глобалния закон "Магнитски".

"Може и да няма, както казах - има вероятност. Не мога да ви подам никаква информация, тъй като американската страна взема тези решения едностранно", уточни Асен Василев.

Предстои да бъде изготвена и предоставена справка и за извадените от списъка на министерството свързани със санкционираните от САЩ лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във