Банкеръ Daily

Финансов дневник

„Магнитската буря” грози и свестните фирми

Кой светна лампичката на „КОЙ”да избяга от ББР?

Финансовият министър Асен Василев (вляво) и икономическият му колега Кирил Петков (вдясно) не са на едно мнение за бъдешето на ББР.
S 250 94d2075b d99c 4b50 bf26 5164f9023252

„Магнитската буря”, както я нарече Татяна Дончева, обаче се оказва, че може да удари индиректно и свестни компании, сред които и държавни фирми, които спазват правилата.

"Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора", да не попаднат под ударите на санкциите. Това коментира министърът на икономиката Кирил Петков по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и свързаните с тях над 60 дружества.

 

ББР вече има нов устав, който слага таван на кредитите от 5 млн. лв. така трябва да се спре практиката да се раздават кредити от над 100 млн. лева, както беше установено при проверка на банката след встъпването му в длъжност. Тогава се разбра, че 8 фирми са получили кредити за около 1 млрд. лева.  

Българският топ бизнесмен Делян Пеевски е имал вътрешна информация за намеренията на американските власти и затова е успял навреме да се изтегли от България.

Според официалната информация, четирите кредита на фирмите, свързвани с него, са обособени в две категории:  • над 140 млн. лв. - "Слънчев ден" АД и "Благоевград - БТ" АД;


  • над 115 млн. лв. - "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД.

А връщането им отдавна е грижа на новите собственици. Лично Делян Пеевски не дължи нищо от този половин милиард, "връчен" му от доброжелателната към хранениците на доскорошната власт банка. Който не вярва в това "умозаключение", нека се разходи из Търговския регистър и сам да установи как основните фирмени трансформации на длъжниците финишират до някой от дежурните аватари на бившия депутат - Емил Д. Деведжиев, Ангел К. Палийски, Иван К. Мирински и т.н.


Като физическо лице Пеевски вече

няма да може да използва банкови сметки

никъде по света, няма да може да оперира и с американския долар.

Това за него определено е неудобство, защото в Обединените Арабски Емирства доларът е най-предпочитаната валута след местния дирхам. Бизнесменът ще трябва да работи само кеш. Изходът за него е да ползва подставени лица или фирми, в които има скрито участие.

"САЩ ни казаха, че всеки, който оперира с тези хора, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице, има риск САЩ и техните финансови партньори да вкарат това лице в списъка и да замразят средствата му", обясни министърът.

Той даде пример с Държавната консолидационна компания (ДКК), на която като министър на икономиката е принципал и която се занимава с ремонта на язовирите.

"Ако утре ДКК почне да работи с Пеевски, и тези язовири се строят от фирми на Пеевски, това означава, че автоматично ДКК става асоциирана такава компания и американското правителство може да направи запор на наши сметки. "Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора", обясни още Кирил Петков.

Затова държавата първо трябва да ограничи асоциираните лица. "Българската икономика е малка, свързана. Тази корупционна зараза трябва да бъде ограничена", каза министърът.

По думите му Министерският съвет е предложил възможно най-тясното тълкуване на асоциираност - всички фирми, в които тези лица са участвали и техните съдружници, които са подписвали нещо с Пеевски и Божков. "Ние не казваме на хората да не работят с тях, но държавните компании не можем да си позволим да работим с тях", обобщи министърът смисъла на т.нар. черен списък от фирмите на двамата санкционирани бизнесмени.

 


 Хронология на превземането на ББР от "правилните хора".

През февруари 2017 година Агенцията за приватизация с ръководител Емил Караниколов извършва една от малкото си сделки от години, като продава Дипломатически клуб Бояна на няколко младежи, които по-късно го прехвърлят на фирма, свързвана с Делян Пеевски.

През май Караниколов става икономически министър от квотата на Атака. Тогава обявява, че приватизация повече няма да има.

През юли следващата година собствеността върху ББР се прехвърля от финансовото към икономическото министерство.

През септември Стоян Мавродиев става изпълнителен директор на банката.

През ноември се променя Устава на ББР, така че да падне заложеният дотогава таван на отпусканите кредити до 10% от капитала на банката.

Шест от осемте големи кредита на банката се отпускат след влизането на Мавродиев в нея. За хотела на Пеевски в Гърция, за 150-те милиона на Вълка, за дупката на Гергов във Варна и т.н.

„Тепърва ще берем плодовете на тази експанзия към "нашите" хора. Една държава се развива успешно, когато няма наши и ваши. А когато побеждават тези, които предлагат най-добри продукти и услуги на клиентите”. Това каза Владислав Панев от ДБ и допълни, че ако продължаваме да бездействаме, ще си тънем в ей такива схеми. По-точно обаче е да се кажа, че всеки сектор в България вече е потънал в своите схеми и то .... до ушите.

Тази банка е хибридна - хем е търговска, хем капиталът ѝ се държи от държавата. „Тя не може да фалира, извадена е от истинския пазар на банкови услуги. Банката може да бъде прекратена само със Закон за ликвидация.“.

„Бaнкaтa зa рaзвитиe, кaктo e упoтрeбявaнa дo мoмeнтa, e aбcoлютнo бeзcмиcлeнa - язвa и тумoр зa бългaрcкaтa икoнoмикa”, каза финaнcoвият миниcтър Aceн Вacилeв.

Бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров категорично заяви: „Държавното дялово участие на ББР да бъде приватизирано. То трябва да бъде продадено на банка със солидна репутация, от чужбина по-добре. Тогава ще приключат всички скандали с т.нар. „насърчително държавно банкерство“, каза той пред „БАНКЕРЪ”. Според него трябва да се оцени ефективността на дъщерните дружества на банката

Икономическият министър обаче не е това мнение. Той ще се опита да намери истинското място на ББР в провеждането на държавната политика за оживяването на малкия и среден бизнес.

За пореден път.

Панев беше първият експерт, който се обяви за приватизацията на ББР. Идеята бе споделена от икономиста Николай Василев, бивш вицепремиер, за което „БАНКЕРЪ” писа в  предишния си брой.

Каквито и експерти да се изберат в Българската банка за развитие, моделът е порочен. Тук става дума за държавна банка и тъй като държавата е притежател на капитала, практика е да се появява тенденция за създаване на убеждение сред обществото, че държавата разпределя нечестно кредитния ресурс“. Това коментира пред БНР проф. Валери Димитров, експерт по банково право и преподавател в УНСС.


Facebook logo
Бъдете с нас и във